Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Magyar sikerek a locarnói filmfesztiválon

Cikk:

Magyar Mozgókép Közalapítvány
Magyar Filmunió
2010. augusztus 15.


Fliegauf Benedek első angol nyelvű játékfilmjét, a WOMB-ot különdíjával méltatta az ifjúsági zsűri.

A Katapult Film koprodukciójában készült MORGEN című román-magyar-francia alkotás, Marian Crisan első játékfilmje négy díjat, köztük a zsűri különdíját is elnyerte Locarnóban.

Többszörösen díjazta a magyar részvételű koprodukciókat a szombat este véget ért 63. locarnói filmfesztivál.

Fliegauf Benedek első angol nyelvű filmje, a Womb, az ifjúsági zsűri különdíját nyerte el a svájci seregszemlén. A díjjal az Eva Green és Matt Smith sztárszínészek főszereplésével készült és Szatmári Péter fényképezte film környezettudatos gondolatiságát méltatták. Fliegauf negyedik játékfilmje a Magyar Mozgókép Közalapítvány támogatásával az Inforg Stúdió koprodukciójában készült német és francia partnerekkel.

Az Angelusz Iván vezette Katapult Film koprodukciójában készült Morgen a zsűri különdíja – ami a fesztivál második legfontosabb kitüntetése – mellett az ifjúsági zsűri harmadik díját, az ökomenikus zsűri díját és a Nemzetközi Filmklub Szövetség ((FICC) díját is elnyerte. A Magyar Mozgókép Közalapítvány és a TV2 támogatásával készült román-magyar-francia koprodukció a nagyszalontai születésű Marian Crisan első játékfilmje. A román-magyar határon játszódó, Nagyszalontán és Sarkadon forgatott film egyik főszerepét Dankó István alakítja, és feltűnik benne Hajdu Szabolcs is.

A locarnói fesztivál, a festői szépségű Lago Maggiore partján idén 63. alkalommal megrendezett nagy múltú filmművészeti seregszemle a filmproducerek nemzetközi szövetsége (FIAPF) által A-kategóriásnak minősített 13 filmfesztivál egyike a berlini, a cannes-i és a velencei mustrák között.

A fesztiválról bővebb információ a www.filmunio.hu honapon.

Ugrás vissza Ugrás vissza...