Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Magyar premierek a montreali filmfesztiválon

Cikk:

Magyar Mozgókép Közalapítvány
Magyar Filmunió
2010. augusztus 23.


A KOLORÁDÓ KID, a KÖNTÖRFALAK és a VESPA című magyar filmeket hívta meg a nagyszabású montreali filmfesztivál.
Vágvölgyi B. András „flaszter western”-je az elsőfilmek versenyében mutatkozik be Észak-Amerika kulturális fellegvárában.

Csütörtökön kezdődik az öt kontinens kortárs filmművészetének felfedezésre invitáló nagyszabású „World Film” fesztivál Montrealban. Az Észak-Amerika kulturális fellegvárában megrendezett filmverseny a produceri szövetség (FIAPF) által A-kategóriásnak minősített 13 nemzetközi filmfesztivál egyike.
Az őszi fesztiválszezon egyik legfontosabb amerikai eseménye három magyar játékfilm premierjét tartogatja augusztus 26 - szeptember 6. között.

Vágvölgyi B. András filmrendezői debütálása, a Kolorádó Kid az elsőfilmek versenyében mutatkozik be Montrealban. A Magyar Mozgókép Közalapítvány támogatásával készült alkotás a legutóbbi Magyar Filmszemlén elnyerte a Moziverzum-díjat és Banovich Tamás a legjobb látványért járó elismerést. A Kolorádó Kid Montrealban a legjobb elsőfilmnek járó Arany Zenit díjért versenyez 24 vetélytárssal. Vágvölgyi B. András első rendezése a Cameofilmben készült angol koprodukcióban, producere Csáky Attila, főszereplője Nagy Zsolt.
Vágvölgyi B. András személyesen vesz részt a montreali díszbemutatón.

Dyga Zsombor Köntörfalak és Groó Diána Vespa című játékfilmjeit a montreali fesztiválon láthatja először az amerikai közönség. Mindkét alkotás a Magyar Mozgókép Közalapítvány támogatásával készült és a februári Filmszemle több díjjal jutalmazta őket.

Dyga Zsombor a Köntörfalak-ért a legjobb rendező díja mellett a film.hu közönségdíját is elnyerte; a főszereplő Elek Ferencet a legjobb színész, míg Czakó Juditot a legjobb vágó díjával méltatták. A napjaink Budapestjén, a belváros szívében két vadidegen félresikerült randijából kiinduló film a Major István vezette FilmTeam produkciója.

Groó Diana második játékfilmje, a Vespa szerb koprodukcióban készült a Tivoli-Filmprodukció gyártásában, producere Szekeres Dénes. A film főszerepében látható amatőr gyerekszínész Tóth Sándor különdíjat nyert és a filmzenét jegyző Kardos Dánielt és Balogh Rudolfot is díjazta a 41. Magyar Filmszemle.
Mindkét alkotás a friss európai filmtermés javát felvonultató válogatásban lesz látható Montealban.

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a www.filmunio.hu honlapon.
 

Ugrás vissza Ugrás vissza...