Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Magyar filmterv Európa legjobbja

Cikk:

Magyar Filmunió
Magyar Mozgókép Közalapítvány
2011. május 10.


A KMH Filmben készülő UTÓÉLET című játékfilmterv nyerte el az Európai Unió MEDIA Programjának díját, melyet Androulla Vassiliou, az Európai Bizottság oktatásügy, kultúra, többnyelvűség és ifjúságpolitikai biztosa ad át a magyar projekt alkotóinak május 15-én a cannes-i filmfesztiválon.

Az európai audiovizuális ipar fő támogatója, a brüsszeli székhelyű MEDIA Program nyilvánosságra hozta a novemberben benyújtott pályázatok eredményeit. A legutóbbi gyártás-előkészítési pályázatra közel ezer játékfilmterv érkezett a Programban részt vevő országokból. A legmagasabb pontszámot a Pusztai Ferenc producer által vezetett KMH Film projektje, Zomborácz Virág első játékfilmjének terve, az Utóélet (Afterlife) érte el Hanna Skold Granny's Dancing on the Table című filmtervével együtt, elnyerve ezzel a Program díját.

A MEDIA European Talent Prize elnevezésű rangos elismerést, melyet most kap meg először magyar filmterv, Androulla Vassiliou, az Európai Bizottság oktatásügy, kultúra, többnyelvűség és ifjúságpolitikai biztosa adja át május 15-én a cannes-i filmfesztiválon.

Zomborácz Virág rendező-forgatókönyvíró első játékfilmje, az Utóélet középpontjában egy erőskezű lelkész apa által irányított család áll, melynek tagjai minden erejükkel azon vannak, hogy a legjobban játsszák a rájuk osztott szerepet. A családfő váratlan halálát követően újra kell fogalmazniuk identitásukat, hogy berendezkedhessenek egy új életre.

A bizottság indoklása szerint Zomborácz Virág széles közönséget szólít meg, történetvezetése erős, és újszerűen játszik a filmes műfajok vegyítésével. Az alkotók a film elkészítését 2011-12-re tervezik.

Az Utóélet producere Pusztai Ferenc, a KMH Film alapító-tulajdonosa. A KMH Film célja, hogy lehetőséget biztosítson a tehetséges, fiatal filmművészek számára projektjeik megvalósításához elsősorban nemzetközi koprodukcióban.

A műhely filmjei nagy sikerrel szerepeltek szakmai fórumokon és a legnagyobb nemzetközi filmfesztiválokon is. A KMH Filmben többek között olyan alkotások készültek, mint Kocsis Ágnes első játékfilmje, a Friss levegő (2006) és a Pál Adrienn (2010) – mindkettőt a cannes-i filmfesztiválon láthatta először a nemzetközi publikum, valamint Gigor Attila játékfilmrendezői debütálása, A nyomozó (2008), amely Karlovy Varyból indult el fesztiválkörútjára. Pusztai Ferenc ragaszkodik a magas szakmai színvonalhoz, ezért a KMH Film projektjei, azok alkotói és ő maga állandó résztvevői a legrangosabb nemzetközi filmszakmai képzéseknek, filmterv fejlesztő workshopoknak és koprodukciós fórumoknak.

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a www.filmunio.hu honlapon.
 

Ugrás vissza Ugrás vissza...