Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Tarr Béla Edinburghban

Cikk:

Magyar Filmunió
Magyar Mozgókép Közalapítvány
2011. június 14.


A világhírű magyar rendező a holnap kezdődő 65. Edinburghi Nemzetközi Filmfesztivál vendégkurátora. A műsoron Jancsó, Bódy és Fehér György alkotásai, továbbá A TORINÓI LÓ és a SZELÍD TEREMTÉS egyesült királysági premierje.

65. alkalommal kezdődik az Egyesült Királyság nagyszabású filmművészeti ünnepe, az edinburghi filmfesztivál június 15-én. A prominens rendezvény szervezői idén a filmvilág elismert művészeit – köztük Tarr Bélát – kérték fel vendégkurátornak a seregszemle programjának összeállítására. Így többek között Gus Van Sant, Jim Jarmusch, Isabella Rossellini, Apichatpong Weerasethakul és Tarr Béla kedvenceit is műsorra tűzi a skót filmfesztivál, melyet hosszú évek óta komoly szakmai elismertség övez.

Tarr Béla személyesen mutatja be az edinburghi közönségnek a magyar filmművészet felejthetetlen alkotásait, Bódy Gábor Amerikai anzix, Fehér György Szenvedély és Jancsó Miklós Szegénylegények című remekműveit.

Edinburgh filmfesztiválja a filmtörténeti gyöngyszemek és a legújabb brit alkotások bemutatója mellett évről-évre a legizgalmasabb külföldi mozgóképekből is válogat. A fesztiválra meghívott filmek mindegyike elsőként látható az Egyesült Királyságban. A rangos válogatásban Tarr Béla Berlinale nagydíjas A torinói ló című filmjét és Mundruczó Kornél legutóbbi mozgóképét, a Szelíd teremtés – A Frankenstein-terv-et is megismerheti a szigetország közönsége.
http://www.edfilmfest.org.uk

Tarr Béla ma este a lengyelországi Katowice Ars Independent nemzetközi filmfesztivál megnyitójának a díszvendége lesz. Az európai független filmnek szentelt rendezvény retrospektív vetítéssorozat keretében bemutatja Jafar Panahi munkássággát. A megnyitóhoz kapcsolódva a Cine Foundation International humanitárius szervezet Tarr Béla részvételével kerekasztal beszélgetést szervez Jafar Panahi és Mohammad Rasoulof iráni filmrendezők bebörtönzése elleni tiltakozásképpen.
http://www.arsindependent.pl

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a www.filmunio.hu honlapon.

Ugrás vissza Ugrás vissza...