Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Megkezdődött a Győr melletti Nagy-Pándzsa vízgyűjtőjének revitalizációja

Cikk:

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Sajtóiroda
Budapest, 2009. november 25.


A szerdai alapkőletétellel megkezdődődött a Győr melletti Nagy-Pándzsa vízgyűjtőjének revitalizációja, a több mint 1 milliárd forintos beruházás az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében uniós forrásból valósul meg. A projekt a Sokorói dombság keleti oldalán húzódó két legjelentősebb vízfolyást, a Nagy-Pándzsát és a Vezseny-eret érinti, Az ünnepségen Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter elmondta, hogy a projekt célja a közvetlen árvízveszély megszüntetése, és a Natura 2000 terület rehabilitációja. A beruházással 2.200 ember árvízi biztonsága javul, a vízszállító képesség helyreállításával rendezett tájkép, élhető környezet alakul ki.

A medrek a jelenlegi, feliszapolódott állapotukban a vízfolyások melletti települések számára jelentős árvízi kockázatot jelentenek és vízminőségi problémát okozhatnak. A munkálatok során elvégzik a Nagy-Pándzsa és Vezseny-ér mederrendezését, a Rabkerti-tó szakaszos iszapkotrását és rekonstruálják a Holt-Marcal torkolati zsilipet. Megépítik a mindszenti árvíztározót, Écs és Ravazd területén a hordalék visszatartó műveket, illetve Nagy-Pándzsa győri belterületi szakaszán duzzasztó és vízkivételi zsilipet. A projekt közvetlenül érinti Győr, Töltéstava, Pér, Mezőörs, Nyúl, Écs, Pannonhalma, Ravazd, Pázmándfalu, Tarjánpuszta településeket.

A fejlesztés eredményeképpen javul a vizek növény- és állatvilágának életlehetősége, illetve biztonságos lesz a halastavak vízpótlása is. Nő a beépíthető és megművelhető területek nagysága, ami hozzájárul a vállalkozások betelepüléséhez, majd hosszú távon a gazdasági aktivitás és a foglalkoztatás növekedéséhez. Különösen Győr és Pannonhalma esetében az idegenforgalom fellendülése várható mindemellett. A projekt során a jó ökológiai állapot elérését célzó intézkedések is történnek, melyek hozzájárulnak a Víz Keretirányelv céljainak megvalósulásához.

A hosszabb távú környezetvédelmi és gazdasági célok nemcsak a megvalósulási területeken, hanem a tágabb környezetben élők érdekeit is szolgálják. A Nagy-Pándzsa vízszállító képességének helyreállítása és a zsilip rekonstrukció jó hatással lesznek az árvízi biztonságra, valamint hozzájárulnak a vízminőség javulásához, rendezett tájkép, élhető környezet alakul ki. A helyes vízgyűjtő-gazdálkodás kialakítása az önkormányzatok csapadékvíz-elvezetési feladatainak elvégzését is megkönnyíti.

A Nyugat- dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft., illetve az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság 2008. december 18-án írta alá a támogatási szerződést. Az 1,037 milliárd forintos projekt kivitelezési munkálatai várhatóan 2010. november 30-án fejeződnek be.

Ugrás vissza Ugrás vissza...