Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A SZÜF portálon a csak Cégkapuról küldhető űrlapok beküldésében fennakadások tapasztalhatók.

A hiba elhárítását a szolgáltatás üzemeltetői megkezdték.

Szíves türelmét és megértését köszönjük.

NISZ Zrt.

 

MORZSÁK

TARTALOM:Majdnem százan kaptak újraélesztési alapképzést a HELP programban

Cikk:

Egészségügyi Minisztérium
Sajtóiroda
2009. november 10.

A június közepén útjára indított, civil kezdeményezésű HELP program egyedülálló módon egyesíti a laikus sürgősségi életmentés, az információs szolgáltatás és az újraélesztés oktatás modern követelményeit, tudásanyagát és eszközeit. Mindezt teszi azzal a szándékkal, hogy ne csak felhívja a figyelmet egy mindannyiunkat érintő közügyre, a szív- és érrendszeri megbetegedések, így a hirtelen szívhalál világszerte vezető helyére, hanem tegyen is ellene: eszközszinten, szolgáltatásszinten, készségszinten.

Az Egészségügyi Minisztérium, az Országos Mentőszolgálat és a HELP együttműködése példaértékű bizonyíték arra, hogy Magyarországon is megvalósulhat a civil, a szakmai és az állami szféra társadalmi szintű összefogása az emberi élet óvása érdekében.

A HELP-pel való együttműködés első lépéseként a Minisztérium 8 munkatársa végezte el a HELP központjában a nemzetközi szabvány szerint összeállított, akkreditált, alapszintű újraélesztés képzést. A HELP képzésen pár hónap alatt csaknem 100 ember sajátította el az újraélesztés alapfogásait, így többek között az ÁNTSZ biztonsági szolgálata, a WHO és az ENSZ tagszervezetének munkatársai, a BRFK dolgozói és magánemberek is.

A HELP program egyik legfontosabb szakmai eleme az Országos Mentőszolgálattal (OMSZ) kötött megállapodás, melynek lényege, hogy minden egyes kihelyezett HELP Pont a Mentőszolgálatnál hivatalosan regisztrált életmentő állomás. Ez lehetővé teszi azt is, hogy a mentési központ a HELP Ponthoz irányítsa a segélykérőt (kétirányú rendszer). A Magyarországon most először létrejött, közös szakmai kooperációnak azért van kiemelt jelentősége, mert a privát kezdeményezésű, laikus életmentő program (HELP) és a professzionális ellátórendszer (OMSZ) orvosszakmai szempontból a legmagasabb szintű és a legerősebb túlélési láncot biztosítja.

Az Egészségügyi Minisztérium, az OMSZ és a HELP közös törekvése, hogy egy nemzetközi szinten is modellértékű rendszert hozzon létre, s egyúttal élére álljon egy újfajta közgondolkodásnak, amely az egyén kölcsönös társadalmi felelősségvállalását, az életmentés tudatosságát állítja középpontba.

Együttesen szeretnénk, hogy a HELP a segítőkészség szimbólumává váljon, hisz a bajban csak egymásra számíthatunk - mert ez valóban szívügyünk!

A Minisztérium a hirtelen szívhalál elleni küzdelem elkötelezett híve. A most megvalósult együttműködéssel nem csak az épületben dolgozó munkatársak érezhetik magukat nagyobb biztonságban, hanem az épület környékén, közterületen fellépő vészhelyzetben, hirtelen keringésmegálláskor is segítséget tud nyújtani a bajbajutottaknak.

Ezen felül 2009 nyarán a Minisztérium elindította a JESZ Programot, melynek célja a társadalom szemléletváltozásának elősegítése, annak tudatosítása, hogy felelősek vagyunk önmagunkért és társainkért, s így csökkentő a hirtelen szívhalál bekövetkezésének gyakorisága. Ezért is lett a program jelmondata: „Te vagy jelen, te tudsz segíteni!" A program legfontosabb eleme a laikus életmentés elsajátításának népszerűsítése, társadalmasítása. Ennek egyik eszköze a közép- és felsőfokú oktatási intézmények oktatási programjába történő integrálás, a másik pedig a nyilvános helyeken a laikus elsősegélynyújtók számára is hozzáférhető félautomata defibrillátorok telepítése. A JESZ program keretében lehetőség nyílt félautomata defibrillátorok beszerzésére, nyilvános helyen történő kihelyezésére és üzemeltetésére, valamint a félautomata defibrillátorok segítségével a laikus életmentés oktatására. A pályázat keretösszege 120 millió forint volt. 118 érvényes pályázat érkezett, a Minisztérium 88 nyertes pályázóval kötött támogatási szerződést. A program keretében eddig 81 életmentő pont létesült az országban. A támogatott közép- és felsőfokú oktatási intézményekben 728 tanárt képeztek ki újraélesztés-oktatóvá, akik az elkövetkező hónapokban több mint tízezer diákjuknak tanítják meg a hirtelen szívhalál bekövetkezése esetén szükséges teendőket.

A HELP (Human Emergency Life Point) az Adlife Media Point (AMP) Zrt. által önerőből kifejlesztett és menedzselt, nemzetközi szinten is egyedülálló életmentő és szolgáltató rendszer, amely a hirtelen szívhalál leküzdésére kínál átfogó, új szemléletű megoldást.

A HELP létjogosultságát és időszerűségét az adja, hogy ma Magyarországon hirtelen szívhalálban becslések szerint évente csaknem 20-25 ezer ember, azaz minden 20. percben 1 ember veszti életét. Budapesten minden órában egy-egy fővárosi polgár szorulna közterületen, közlekedési eszközön, közintézményben segítségre. A hirtelen keringésmegálláskor fellépő vészhelyzetben az első 4 perc a legkritikusabb, így létkérdés, hogy a mentő megérkezéséig a bajbajutottak gyorsan, szakszerűen és hatékonyan kapjanak korai sürgősségi életmentést. Ennek ellenére ma még sajnos hiányzik a laikus elsősegélynyújtó hajlandóság, valamint a mindenki számára hozzáférhető eszközállomány és készségszintű tudás, melyek segítségével több ezer ember élete megmenthető lenne.

A HELP program három fő pillére: világszínvonalú életmentő és szolgáltató állomás (HELP Pont), nemzetközi szabvány szerinti újraélesztés oktatás (HELP képzés) és a segítőkészségi hajlandóságot ösztönző szemléletváltó gondolat (HELP életprogram).

Aktív HELP Pontok: ÁNTSZ országos központja, Budapesti Rendőr-főkapitányság, MLSZ telki edzőközpont, Raoul Wallenberg Humán Szakképző Iskola és Gimnázium, AMP Irodaház.

Minden egyes HELP Pont az Országos Mentőszolgálatnál hivatalosan regisztrált életmentő állomás.

Ugrás vissza Ugrás vissza...