Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Tudásalapú innováció

Cikk:

2009. október 1-jén Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter hivatalos megbeszélésen fogadta az üzleti delegáció élén Magyarországra látogató Ernst Pfistert, a németországi Baden-Württemberg tartomány gazdasági miniszterét. „Jelen gazdasági helyzet megoldási kulcsa vitathatatlanul az innovatív fejlődés. Ehhez kiváló alapot biztosítanak az egyre szorosabbá váló magyar-német tudományos kapcsolatok!"- hangsúlyozta Varga István az egyeztetéseket követő sajtótájékoztatón.

A tárgyaláson a felek áttekintették a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok alakulását, és kiemelten foglalkoztak a kutatás-fejlesztés (K+F), a kis- és középvállalkozások (KKV), valamint a Dunastratégia kérdéseivel.

Baden-Württemberg, Európa első számú high-tech telephelye. A tartományba irányuló magyar export 2008-ban 3,9 milliárd eurót tett ki, ezzel Baden-Württemberg a második a német tartományokkal való kereskedelmünket tekintve.

A globális gazdasági válság nyomán átmenetileg visszaeső áruforgalom ellenére, a hazánkban működő baden-württembergi vállalatok, így például a Stihl, a Zeiss vagy a Bosch helyzete stabil.

A KKV-k versenyképességének kulcsa a K+F-kapacitások javítása, amelyhez elengedhetetlen a szakértők közötti rendszeres tapasztalatcsere, a tudományos intézmények közötti szorosabb együttműködés.

Mindkét állam kiemelten támogatja, hogy az Európai Unió a 2014-ben induló költségvetési periódusban már kezelje közös európai fejlesztési és kutatási térségként a Duna „régióját". Ennek érdekében a Duna menti országok egy együttes Európai Duna Stratégia (EDS) kidolgozásáról döntöttek. Ez összhangban áll hazánk 2011-es uniós elnökségi programjával, amelynek kiemelt prioritása lesz az EDS.

Ugrás vissza Ugrás vissza...