Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Katona József produkciós pályázat

Létrehozva: 2007. február 1.
Módosítás: 2007. február 5.
Forrás: Oktatási és Kulturális Minisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Oktatási és Kulturális Minisztérium
Sajtóiroda
Budapest, 2007. február 1.

Kiemelten ösztönzi a gyermek és ifjúsági korosztályt megszólító eredeti drámák megírását és színrevitelét a Katona József produkciós pályázat, amelyet Hiller István oktatási és kulturális miniszter 2007. február elsején hirdet meg. A pályázat lebonyolítására 50 millió forint áll rendelkezése az NKA miniszteri keretéből.

A pályázat alapvető célja a kortárs magyar színművek színpadra kerülésének támogatása hazai és határon túli magyar színpadokon, függetlenül attól, hogy az adott művet korábban bemutatták-e vagy sem - előnyben részesülnek azonban azok a színművek, melyek a pályázó társulat színpadi interpretációjától függetlenül is önálló irodalmi értéket képviselnek. Pályázni a 2007. szeptember 1. és 2008. augusztus 31. között bemutatandó produkció tervével lehet. A pályázatot benyújtó színház és a drámaíró közösen nyer támogatást - így a Katona József produkciós pályázat hatása a színház világán túl irodalmi életben is érezhető.

Az elnyerhető támogatás:

A Katona József pályázat a nyertes pályaművek szerzői honoráriumához, illetve a tervezett produkciók költségeihez (művészek tiszteletdíja és annak járulékai, jelmezköltség, díszletköltség, kellék, szállítási díj, bérleti díj, PR költség) járul hozzá a következők szerint:

Ősbemutató esetén a szerző - a színházzal kötött szerződéstől függetlenül - 500 ezer Ft, új bemutató esetén 250 ezer Ft szerzői támogatásban, a színház pedig a bemutató jellegétől függetlenül nagyszínpadi előadás esetén legfeljebb 3 millió Ft, kamara-előadásnál legfeljebb 2 millió Ft, stúdió-előadásnál pedig legfeljebb 1 millió Ft produkciós támogatásban részesülhet. A nagyszínpadi, kamara- illetve stúdiószínházi produkciók arányát a kuratórium határozza meg, a beérkezett pályamunkák alapján.

Beadási határidő:

A közvetlenül az NKA Igazgatóságához címzett pályázatokat 2007. március 30-án éjfélig kell postára adni.

A pályázatok elbírálása:

A Katona József pályázatokat elbíráló 7 fős kuratóriumra a Drámaírói Kerekasztal tesz javaslatot a Magyar Színházi Társaságnak oly módon, hogy szakmánként (színész, rendező, dramaturg, szerző, kritikus, fővárosi és vidéki színházigazgató) három-három nevet küld a Színházi Társaság Elnökségének. A végleges névsort az Elnökség javaslata alapján a miniszter hagyja jóvá.

Az eredményeket 2007. május 31-ig teszi közzé a tárca és NKA.

Ugrás vissza Ugrás vissza...