Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Paks: 330 igen, 10 tartózkodás, 6 nem – megvan az elvi hozzájárulás

Létrehozva: 2009. március 31.
Módosítás: 2009. április 1.
Forrás: Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:


Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium
Kommunikáció
Budapest, 2009. március 31.

A modern magyar parlamentarizmus rendszerében kicsit szokatlan módon, szinte teljes egyetértésben kapta meg a Kormány az Országgyűlés elvi hozzájárulását a paksi atomerőművi kapacitások bővítéséhez nélkülözhetetlen előkészítő munka megkezdésére – mondta Molnár Csaba közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter 2009. március 31-én, Budapesten megtartott sajtótájékoztatóján. A 346 szavazó országgyűlési képviselő közül 330 támogatta az előterjesztést, 10 képviselő tartózkodott míg hatan nemmel szavaztak a kérdésre – tette hozzá a miniszter.

Ez azt bizonyítja, hogy az előkészítő munka, amit a Kormány végzett, pontos és alapos volt, hiszen ennek alapján hozták meg a képviselők döntésüket a javaslatról – mondta a tárcavezető. Hozzátette: a parlament hétfői határozata egy újabb támogató döntés volt a támogató döntések sorában, hiszen az ügyben megnyitott társadalmi és szakmai viták is igazolták, hogy szükséges a jövőben bővíteni a jelenleg meglévő atomerőművi kapacitásokat. Ezt az egyetértést erősítették meg az Országgyűlés gazdasági és környezetvédelmi bizottságainak határozatai, hiszen az előbbi egyhangúlag, míg az utóbbi egy tartózkodás és egy ellenszavazat mellett sok igen szavazattal támogatta az előterjesztést – fejtette ki a miniszter.

Magyarország azonban nem csak nukleáris energiával, de a megújuló energiaforrások fokozottabb felhasználásával is pótolni kívánja a2020-as évek közepére kieső villamos energiatermelő kapacitásokat – mondta a tárcavezető. Kiemelte: ennek érdekében a tárca munkatársai megkezdték egy új, koncepcionális kerettörvény megalkotását, amely részletesen és pontosan fogja szabályozni azt a tevékenységet, amit az elkövetkező 10-15 évben a megújuló energiaforrások területén meg kell tennie a magyar Kormánynak és Országgyűlésnek.

A most kidolgozásra kerülő jogszabály egy választási ciklusokon átívelő politikai szándékot kíván megfogalmazni annak érdekében, hogy a megújuló energiahordozók részarányát Magyarország 2020-ig 13-15%-ra növelhesse – mondta Molnár Csaba. A további célokról beszélve a miniszter közölte: a készülő tervezet egyúttal segítséget kíván nyújtani ahhoz, hogy az energiahatékonyság terén 2016-ra teljesüljön a CO2 kereskedelem alá nem tartozó szektornál a 9%-os energiamegtakarítási célkitűzés, valamint hogy 2020-ra az ország energiafelhasználásban elérhető legyen a 20%-os megtakarítás.

A tárcavezető hozzátette: a kerettörvény előkészítésének és kidolgozásának folyamatában a KHEM – együttműködve az érintett társtárcákkal – feltétlenül számít a szakmai- és civil szervezetek véleményére is. A minisztérium tervei szerint a jogszabály még 2009 folyamán kidolgozásra kerül.

Újságírói kérdésre válaszolva Molnár Csaba hangsúlyozta: a Parlament elvi hozzájárulása még nem végleges döntés egy új atomerőművi blokk létesítéséről. Mint elmondta: számos vizsgálatnak és hatósági engedélyezési eljárásnak kell lezárulnia ahhoz, hogy a tényleges, megalapozott beruházási döntés megszülethessen. A most meginduló szakmai munka fog választ adni számos, jelenleg még nyitott kérdésre, így például a finanszírozási és beruházási konstrukció fajtájára, a műszaki jellemzőkre, a környezetre kifejtett pontos hatásokra, a pontos blokktípusra és a szállító kilétére is.

A miniszterségét firtató kérdéseket Molnár Csaba elhárította, és azt mondta: a kérdés nincs napirenden, az ő dolga most az, hogy az új kormány megalakulásáig is jól vezesse a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztériumot.

Ugrás vissza Ugrás vissza...