Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az alapvető jogok biztosáról szóló törvényről egyeztettek ma a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban

Cikk:

Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Budapest, 2011. június 15.

 
2011. június 15-én dr. Gál András Levente közigazgatási államtitkár  a készülő ombudsmani törvényről egyeztetett Fülöp Sándorral, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosával, Kállai Ernővel, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosával, valamit Péterfalvi Attilával, az Országgyűlési Biztosok Hivatalának vezetőjével. A megbeszélésen részt vettek a  KIM közigazgatási és igazságügyi helyettes államtitkárai  is. A törvénytervezetről folytatott megbeszélésre Jóri András adatvédelmi biztost is meghívták, aki egyéb elfoglaltsága miatt nem vett részt az egyeztetésen.
 
Gál András Levente elmondta, hogy az Alaptörvény jogalkotási feladatot teremtett, ennek alapján a tárcánál megindultak az előkészítési munkák. A törvénytervezetet elküldték az ombudsmanoknak egyeztetésre, és Rétvári Bence parlamenti államtitkár Fülöp Sándorral, Gál András Levente pedig Kállai Ernővel folyatatott megbeszélést.
 
A tervezet egységes ombudsmani rendszert épít ki, amelyben valamennyi hatáskör gyakorlója az alapvető jogok biztosa lenne. Az előkészítés azokra a tapasztalatokra épít, hogy a többiztosi rendszer nem eléggé hatékony, ezzel szemben egyetlen ombudsman az alapjogok teljes spektruának védelmét el tudja látni.
Péterfalvi Attila emlékeztette a jelenlévőket arra, hogy az egységes jogvédelem hiányában Magyarország „B” státuszt kapott az ENSZ emberi jogi főbiztosságától. Amennyiben az egységes jogvédelem létrejön, az „A” kategória elérhetővé válna.
 
A Kormány jogalkotási terve alapján az alapvető jogok biztosáról szóló törvényt még a tavaszi ülésszakon elfogadná az Országgyűlés.

Ugrás vissza Ugrás vissza...