Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Felívelő pályán a magyar-kínai kapcsolatok

Létrehozva: 2011. április 26.
Módosítás: 2011. április 26.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

 

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
Kommunikációs Főosztály
Budapest-Peking, 2011. április 22.

Rendkívül pozitívnak és eredményesnek értékelte Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter és magyar-kínai gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztos csütörtökön lezárult intenzív kínai tárgyalásait. A tárcavezető hangsúlyozta: kormányzati tárgyalópartnerei egyetértettek abban, hogy a kereskedelmi kapcsolatok minőségi fejlesztése mellett kiemelt jelentősége van a két ország közötti új típusú, hosszú távú stratégiai együttműködés kialakításának.

A tárgyalások egyértelművé tették, hogy mindkét fél elkötelezett a kétoldalú kapcsolatok bővítése, élénkítése és fejlesztése iránt – összegezte a tárgyalásokat Fellegi Tamás. Kiemelte: mindkét fél kölcsönös törekvése volt, hogy ne csak kínai nagyvállalatok jöjjenek Magyarországra, hanem a magyar technológia is megjelenjen Kínában. A delegációt vezető miniszter véleménye szerint a sikeres kínai tárgyalások jó alapot teremtenek ahhoz, hogy további konkrét eredményekkel zárulhasson a május második felében Magyarországon tervezett kormányközi vegyes bizottsági ülés.
Fellegi Tamás a beruházások terén megvalósuló együttműködésről tárgyalt Kínában, amely során a fejlesztésekre vonatkozó finanszírozási kérdések is felmerültek. A miniszter kijelentette: a hosszú távú együttműködés felveti annak a lehetőségét is, hogy a kínai tőkepiac megnyitását követően, idővel a beruházás finanszírozás is tőkepiaci instrumentumokkal, – többek között – kötvénykibocsátásokkal történhet. Ezeknek kibocsátója nem a Magyar Állam, hanem a Magyar Fejlesztési Bank lehet – tette hozzá a tárcavezető.
Fellegi Tamás Pekingben, Hongkongban, Sencsenben és Csungkingben folytatott kormányzati szintű tárgyalásokat a kínai Kereskedelmi Minisztérium, a Külügyminisztérium, a Vasútügyi Minisztérium, a Közlekedési Minisztérium, a kínai Légügyi Hatóság, a kínai jegybank és számos nagyvállalat – köztük a Huawei, a Hainan és a Wanhua – vezetőivel.

Pekingben mások mellett a kínai kormányban a külpolitika legmagasabb rangú irányítói posztját betöltő politikussal, Dai Bingguo kínai államtanácsossal is találkozott, akivel egyetértettek abban, hogy érdemes előrelépni a pénzügyi, az infrastrukturális és a közlekedési ágazati együttműködés részleteinek kidolgozásában. Megbeszélést folytatott a kínai állami vasútépítési óriásvállalat, a China Railway Construction Corporation (CRCC) vezetőivel is. Szarvas Ferenc, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója másnap stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a CRCC vezetőjével.

Fellegi Tamás Csungkingben megnyitotta a helyi magyar főkonzulátus schengeni vízumkiadás körülményeit megteremtő új hivatali helyiségét. A miniszter kijelentette: a vízumkiadástól kölcsönösen előnyös vállalati együttműködések, befektetési projektek létrejöttét várjuk Magyarország és Csungking, illetve az egész belső-kínai térség között. A miniszter csungkingi tárgyalópartnerével megvitatta, hogy az üzleti fórumok szervezése és közvetlen légi járat indítása mellett mely területeken lehetne intenzívebbé tenni a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokat. Felmerült egy munkahelyeket teremtő cargo és logisztikai központ magyarországi kialakítása is, valamint a szennyvíztisztítást és az energiahatékonyságot növelő magyar technológiák kivitelének élénkítése.

A magyar delegáció tagja volt Urbán Zoltán, a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgató-helyettese, Pleschinger Gyula, az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) vezérigazgatója, Szarvas Ferenc, a MÁV ZRt. vezérigazgatója és Mendelényi Dániel, a magyar-kínai gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztosság vezetője.

Ugrás vissza Ugrás vissza...