Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Magyar-kanadai lakáspolitikai együttműködés indul

Létrehozva: 2005. március 1.
Módosítás: 2005. március 2.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Lakásügyi fejlesztésekkel kapcsolatos két esztendőre szóló együttműködésről írtak alá szándéknyilatkozatot kedden, Budapesten. A magyar-kanadai együttműködés célja, hogy minél több magyar állampolgár juthasson kedvező feltételekkel otthonhoz, miközben az állam és a lakásvásárlók is nagyobb anyagi biztonsággal számolhatnak a hitelügyletek során.

Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter és Robert Hage, Kanada nagykövete, a Canada Mortgage and Housing Corporation (CMHC) szövetségi vállalat képviseletében szándéknyilatkozatot írt alá a két ország közötti lakáspolitikai együttműködés kereteiről. A dokumentum aláírói lehetőséget látnak a két ország szakembereinek sikeres közös munkálkodására a lakásfinanszírozás, a lakáspolitika alakítása és korszerűsítése, valamint lakáspiaci információs rendszerek kialakítása és fejlesztése terén.

Kanadában ötvenéves múltja van a jelzáloghitelezésnek: ezen idő alatt húszról öt százalékra csökkent a szükséges önerő - ennek a rendszernek a tapasztalatait adja át a kanadai fél az együttműködés keretében. Robert Hage nagykövet elmondta, a kanadai kormány garanciát vállal minden CMHC hitelre, azonban az évtizedek során még soha nem volt szükség ennek érvényesítésére.

Az együttműködés hozzájárulhat a jelzálogbiztosítás magyarországi bevezetéséhez és egy olyan hitelgarancia alap létrejöttéhez, amely nagyobb pénzügyi biztonságot nyújt a szerződő feleknek.

Kolber István miniszter, a lakásügyek kormányzati felelőse kiemelte, hogy a Fészekrakó program alapjai is részben már a kanadai modellre épülnek. Egyre kifinomultabb pénzügyi rendszerek jelennek meg, melyek nagyobb biztonságot adnak mind a vásárlóknak, mind a bankoknak. A Fészekrakó program eddigi tapasztalatairól szólva elmondta, az ügyfélszolgálatnál február 1. óta 1240 állampolgár érdeklődött személyesen, 4260-an telefonon és 1420 e mail érkezett. A Fészekrakó honlap a 4 hét alatt több mint 87 ezer látogatást és 72 ezer hitelkalkulációt regisztrált. A hat piacvezető banknál az első hónapban összesen közel 50 ezer érdeklődő járt és február végéig már 545 befogadott hitelkérelemről és 152 aláírt szerződésről értesült a miniszter hivatala.

Tárca Nélküli Miniszter Hivatala

Ugrás vissza Ugrás vissza...