Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A zöldtárca nyerte „Az év európai uniós környezet- és természetvédelmi kommunikációs kampánya” versenyt

Cikk:

Szeptember végén rendezték meg „Az év európai uniós környezet- és természetvédelmi kommunikációs kampánya" versenyt, amelyet idén Magyarország és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium nyert meg. A zöldtárca a biológiai sokféleség védelme témakörében, a „Nálatok nőnek-e még égig érő paszulyok?" című meseíró pályázattal és a hozzá kapcsolódó „Biológiai Sokféleség Hétvége" rendezvénnyel pályázott a cím elnyerésére.

Az Európai Bizottság idén is meghirdette „Az év európai uniós környezet- és természetvédelmi kommunikációs kampánya" versenyt, melyben az unió tagállamai vehettek részt különböző kommunikációs kampányokkal, kezdeményezésekkel.  Magyarország a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Biodiverzitás Osztályának „Nálatok nőnek-e még égig érő paszulyok?" című meseíró pályázatával és a hozzá kapcsolódó „Biológiai Sokféleség Hétvége" rendezvényével pályázott a cím elnyerésére (http://biodiv.kvvm.hu/convention/fol601911/biologiai-sokfeleseg-vilagnap-2009/). A döntőt szeptember végén tartották, ahol a hat legjobb pályázat (Magyarország, Belgium, Franciaország, Litvánia, Svédország, Nagy-Britannia) bemutatása után a résztvevő országok szavazatai alapján választották ki a nyertest.

Az európai szakértők a magyar kampány legötletesebb elemének a „Nálatok nőnek-e még égigérő paszulyok?" című országos meseíró pályázatot tartották, amellyel a zöldtárca a mezőgazdasági növények sokféleségének jelentőségére, így a táplálékként szolgáló növények változatosságának csökkenésére hívta fel az emberek figyelmét. A pályázatra beérkezett legszebb alkotásokból kétkötetes, illusztrált mesekönyv született.

A magyar nyertes kampány 2010 júniusában, Brüsszelben is megjelenik majd, az Európai Unió „Zöld Hetén", amelyen a 2010-es Biológiai Sokféleség Világéve kapcsán az élővilág sokszínűsége lesz a figyelem középpontjában. 

Magyarország és a zöldtárca már másodszor nyerte el az első helyet. 2006-ban az első versenyen a környezetvédelmi minisztérium „Dobja be mindenki a magáét!" szelektív hulladékgyűjtési kampánya lett az első. 2005-ben pedig a „Mindent a szemnek, semmit a kéznek" című CITES kampányt válogatták be az UNEP hét legjobb környezetvédelmi tömegtájékoztató kampánya közé.

A tárca Biodiverzitás Osztálya a díj elnyerése után tovább folytatja munkáját, „Üzenj a világnak - a biológiai sokféleség jegyében!" címmel képeslaptervező ifjúsági versenyt hirdetett, amelyre október 21-ig lehet pályázni. Részletek a http://biodiv.kvvm.hu/ oldalon.
Ugrás vissza Ugrás vissza...
median