Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Konferencia a Fulbright Bizottság és a Magyar Fulbright Alumni Egyesület alapításának 20. évfordulójáról

Cikk:

Sztáray Péter, a Külügyminisztérium politikai igazgatója ünnepi köszöntőt mond a Fulbright Bizottság és a Magyar Fulbright Alumni Egyesület alapítása huszadik évfordulója alkalmából szervezett konferencián.

Az eseményen jelen lesz és felszólal Réthelyi Miklós miniszter és Eleni Tsakopoulos Kounalakis nagykövet, a Fulbright Alapítvány kuratóriumának tiszteletbeli társelnökei, valamint Bay Fang, az Egyesült Államok Külügyminisztériumának európai ügyekért felelős helyettes államtitkára is.

A konferencia résztvevői áttekintik a Fulbright program hazai történetét és eredményeit, elemzik és értékelik a program magyar–amerikai kapcsolatok erősítésében betöltött szerepét. Kiemelten foglalkoznak a két ország közötti oktatási, kutatási és kulturális kapcsolatokkal és a világméretű tudományos- és oktatási csereprogram jövőbeni küldetésével. A Fulbright közösségei iemelten fontosnak tartja, hogy a volt ösztöndíjasok meghatározó módon segítsék az országaink közötti tudományos és oktatási kapcsolatok erősítését és az ösztöndíj program hatékony működését egyaránt.

A program keretében magyar ösztöndíjasok utazhatnak az Egyesült Államokba és amerikai ösztöndíjasok tölthetnek el hosszabb időt Magyarországon.

A konferencia előadói mindannyian volt Fulbright ösztöndíjasok.  Előadást tart mások mellett Nagy Katalin, a Szegedi Tudományegyetem dékánja, a volt Fulbright ösztöndíjasokat összefogó egyesület elnöke, Jeszenszky Géza oslói nagykövetünk, Magyarics Tamás dublini nagykövetünk, Frank Tibor tanszékvezető egyetemi tanár, az ELTE Angol-Amerikai Intézetének igazgatója, Glant Tibor, a Debreceni Egyetem Észak-amerikai Tanszékének vezetője, Kroó Norbert akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnökhelyettese, Rosivall László professzor, a Semmelweis Egyetem korábbi rektora.

Az ünnepi eseménysorozatot lezáró gálaműsorban kórus és hangszeres művek, az ösztöndíjasok által írt irodalmi alkotások hangzanak el Fulbright ösztöndíjasok tolmácsolásában.

Az 1946-ban alapított Fulbright oktatói/kutatói/diák ösztöndíj programban a világ közel 150 országa vesz részt és az alapítás óta több mint 300.000-en kaptak ösztöndíjat, utazhattak az ösztöndíj segítségével az Egyesült Államokba, illetve onnan a partner országokba. A nagy tekintélynek örvendő program résztvevői közül 43-an kaptak Nobel-díjat a világszerte.

Magyarország 1978-ban, a koronázási ékszerek hazakerülésének évében csatlakozhatott a programhoz. A Fulbright Commission 1992 januárja óta működik a Budapesten. Igazgatója az alapítástól napjainkig Dr. Brückner Huba. Magyarországról eddig közel 1.000 fő utazhatott az Egyesült Államokba és körülbelül 1.000 amerikai ösztöndíjas tanulhatott, kutathatott és oktathatott hazánkban.

Ugrás vissza Ugrás vissza...