Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:ASEM – Duna és Mekong makrorégiók

Cikk:

A gödöllői ASEM Külügyminiszteri Találkozó Elnöki Nyilatkozatában a fönntartható vízgazdálkodás, továbbá a vízzel összefüggő fejlesztési kérdések, illetve a Duna és Mekong makrorégiók közötti interregionális együttműködés és tapasztalatcsere elősegítéséről elfogadott megállapodás utógondozásaként 2012. június 20-22. között ASEM szakpolitikai szimpóziumra került sor Budapesten a Külügyminisztérium szervezésében. 

A víz és vízgazdálkodás fönntartható fejlődésben betöltött szerepéről, továbbá a magyar EU-elnökség alatt elfogadott Duna Régió Stratégia és a Greater Mekong Subregion regionális fejlesztési programok közötti párhuzamokról és potenciális együttműködési lehetőségekről rendezett szemináriumot Martonyi János külügyminiszter nyitotta meg, Bounkeut Sangsomsak laoszi külügyminiszter-helyettessel, aki egyben az ASEM soron következő Állam- és Kormányfői Csúcstalálkozójának (Vientiane, 2012. november 5-6.) főszervezője.

A Rio de Janeiro-i ENSZ Fenntartható Fejlődés Konferenciával („Rio+20”) párhuzamosan  sorra került rendezvény társszponzoraiként bolgár, kínai, laoszi, román, thaiföldi és vietnámi előadók részvételével megtartatott szeminárium résztvevői elfogadták a „Budapest Kezdeményezés” című dokumentumot, amely javasolja, hogy az első ASEM Fönntartható Fejlődés Szeminárium budapesti megrendezésével induljon útjára az éves rendszerességgel sorra kerülő ASEM Fönntartható Fejlődés Párbeszéd (ASEM Sustainable Development Dialogue). Az ASEM tagállamok közül Vietnám 2013-ban, Románia 2014-ben kíván otthont adni a rendezvénysorozat soron következő eseményének.

Az EU és a tagállamok a Mekong régió legnagyobb donorjaként jelentős érdekekkel rendelkeznek a térség stabilitásában és fönntartható fejlődésének biztosításában. A budapesti ASEM rendezvény, illetve az ASEM Fönntartható Fejlődés Párbeszéd elindítása kiemelkedő magyar hozzájárulás a fönntartható fejlődéssel és azon belül a víz szerepével kapcsolatos együttműködéshez az Ázsia és Európa közötti partnerségi folyamatban.

Ugrás vissza Ugrás vissza...