Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Martonyi János Hanoiban

Cikk:

Külügyminisztérium
Sajtó Főosztály
Budapest, 2010. július 21.


Martonyi János külügyminiszter Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője felkérésére július 22-23-án az EU képviseletében Hanoiban részt vesz az ASEAN poszt-miniszteriális konferenciákon és a biztonságpolitikai profilú miniszteri értekezletén. A konferencia előestéjén kétoldalú megbeszélést folytatott Jang Csie-cse kínai külügyminiszterrel az Európai Unió és Kína viszonyáról, valamint a magyar-kínai kapcsolatokról.

Jang kiemelte, hogy Kína várakozással tekint Magyarország EU-elnöksége elé, amelynek idején folytatódhat Peking uniós kapcsolatainak pozitív iránya. Ezzel összefüggésben elmondta, míg 2009-ben némi visszaesést mutatott az EU-kínai kereskedelmi forgalom, addig 2010. első félévének adatai alapján reálisnak tűnik a 2008-as szinthez történő visszatérés, vagy akár annak meghaladása is.

Martonyi János hangsúlyozta, hogy bilaterális kereskedelmi forgalmunk értékét tekintve Kína a legjelentősebb Európán kívüli partnerünk, így érdekeltek vagyunk gazdasági-kereskedelmi együttműködésünk továbbfejlesztésében, a magyar export bővítésében. Nyitottak vagyunk a magyarországi kínai tőkeimport lehetőségeinek feltérképezésére és megtárgyalására. A kínai külügyminiszter mindezt visszaigazolta és megerősítette, hogy Peking fejleszteni kívánja gazdasági kapcsolatait Magyarországgal.
 

Ugrás vissza Ugrás vissza...
median