Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tájékoztatás az inNOVA Portal rendszeren tervezett karbantartásáról

Az inNOVA Portál rendszeren tervezett karbantartás miatt 2019.10.21. 07:00-09:00 között az on-line űrlapkitöltés és benyújtás szolgáltatás nem elérhető.
Az ÁNYK űrlapok elérhetőségét a karbantartás ideje alatt is biztosítjuk.

MORZSÁK

TARTALOM:A Nagy-Pándzsa vízgyűjtőjének revitalizációja uniós támogatással

Cikk:


Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Sajtóiroda
Budapest, 2008. december 18.

Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében több mint 1 milliárd forint támogatást nyert a Nagy-Pándzsa vízgyűjtőjének revitalizációjára. A tervezett beavatkozások célja, hogy növeljék a térség árvízi biztonságát, javítsák a vizek állapotát, és biztosítsák a Nagy-Pándzsa szomszédságában található Natura 2000-es terület vízpótlását. Az uniós projekt támogatási szerződését csütörtökön írták alá Győrben.

Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság működési területén elhelyezkedő Nagy-Pándzsa és Vezseny-ér patak a Sokorói dombság keleti oldalának két legjelentősebb vízfolyása, így fontos szerepet játszik a térség vízgazdálkodásában. A medrek a jelenlegi, feliszapolódott állapotukban a mellettük fekvő települések számára jelentős árvízi kockázatot jelentenek. A projekt célja a közvetlen árvízveszély megszüntetése és a megfelelő vízutánpótlás biztosítása a Nagy-Pándzsa szomszédságában található Natura 2000-es terület számára.

Rendezik a Nagy-Pándzsa és a Vezseny-ér medrét, eltávolítják a győri Rabkerti-tóban felgyülemlett iszap egy részét, felújítják a Holt-Marcal torkolati zsilipjét, megépítik a mindszentpusztai árvíztározót, hordalékvisszatartó műveket építenek Écsen és Ravazdon, és a Nagy-Pándzsa győri belterületi szakaszán elkészül egy duzzasztó és vízkivételi zsilip is.

A projekt közvetlenül Győr, Töltéstava, Pér, Mezőörs, Nyúl, Écs, Pannonhalma, Ravazd, Pázmándfalu és Tarjánpuszta településeket érinti.

A Nagy-Pándzsa és a Vezseny-ér vízszállító képességének helyreállítása, a mindszentpusztai árvíztározó megépítése és a zsilip-rekonstrukció jelentősen javítja majd a mintegy 2200 térségbeli lakos árvízi biztonságát. A vízszállító képesség helyreállításával rendezett tájkép, élhető környezet alakul ki.

Az 1,07 milliárd forintos fejlesztés elősegíti a vizek jó ökológiai állapotának elérését, megoldódik a halastavak biztonságos vízpótlása és leeresztése, és megnő a beépíthető és biztonságosan megművelhető földterületek nagysága is. Győr és Pannonhalma esetében az idegenforgalomra is jó hatással lehet a beruházás. Mindez megfelel a Víz Keretirányelv céljainak.

A Nyugat-Dunántúli Operatív Program száz százalékos támogatottságú kiemelt projektjének kivitelezése jövő tavasszal kezdődik meg, és a tervek szerint 2011 elején fejeződik be.

Ugrás vissza Ugrás vissza...