Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Február 2-a a Vizes Élőhelyek Világnapja

Cikk:


Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Sajtóiroda
Budapest, 2009. január 30.


Távcsöves madármegfigyeléssel, vetítéssel, botanikai sétával, vízvizsgálattal, riportkészítési feladatokkal, kvíz kérdésekkel, "gólyakalanddal" várják az Ökoiskolák és Zöld Óvodák növendékeit a hazai nemzeti parkok február 2-án a Vizes Élőhelyek Világnapján.  A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 2-án a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban, Pilisszentivánon Oláh Lajos környezetvédelmi államtitkár részvételével, majd február 5-én a Kiskunsági Nemzeti Parkban, Kecskeméten ünnepli a világnapot.

"A folyóvölgyek mentén a víz köt össze minket."- így szól az idei Vizes Élőhelyek Világnapjának nemzetközileg meghirdetett jelmondata. Február 2-a a Vizes Élőhelyek Világnapja, 1971-ben ezen a napon írták alá a ramsari egyezményt. A Ramsari Egyezmény legfontosabb célja a vizes élőhelyek megőrzése, fenntartható vagy bölcs hasznosításuk elősegítése, és az erre vonatkozó megfelelő jogi, intézményi és együttműködési keretek biztosítása. Magyarországon eddig 28 terület került fel a nemzetközi jelentőségű vadvizek jegyzékére, összesen közel 234 ezer hektárral, ami az ország területének kb. 2,5 %-a. Az aláíró országoknak nemcsak a kiemelt jelentőségű területeket, hanem általában vizes élőhelyeiket is meg kell védeniük, azáltal, hogy vizes területeik védelmét beillesztik földhasználati és regionális tervezési folyamataikba.

A jeles napon több hazai nemzeti park igazgatóság is szervez programokat, elsősorban iskolásoknak és óvodásoknak. A tavalyi évtől ugyanis az Ökoiskolák és Zöld Óvodák növendékei egy évben négy napon, - így február 2.-án a Vizes Élőhelyek Világnapján is- a nemzeti parkokat ingyen látogathatják.

A Vizes Élőhelyek Világnapja alkalmából szervezett programok:


A Balaton-felvidéki Nemzeti Park a Tihanyi-révnél távcsöves madármegfigyelés tart február 2-án.

A Fertő Hanság Nemzeti Park Fertőújlakon előadást szervez a Csapody István Természetiskola és Látogatóközpontban "Újjászülető tavak a Fertő-tájon és a Hanságban" címmel.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Tettyén vetítéssel, a Pintér-kertben sétával és az ottani tó megtekintésével várja az érdeklődőket.
A Kőrös-Maros Nemzeti Park programkínálatában egy állandó (a Nagy-Sárrét növény- és állatvilága, túzokvédelmi munka bemutatása) és egy halászati kiállítás, a Réhelyi tanösvény botanikai és zoológiai értékeinek megtekintése, előadás, vízvizsgálat, vízminősítés (különböző kémiai, fizikai és biológiai megfigyelések, kísérletek alapján) szerepel.

Az Őrségi Nemzeti Park Szentgotthárdon február 2-án reggel negyed 9-től a III. Béla Szakképző Iskolában vizes élőhelyekről tartott előadással és játékos vetélkedővel (riportkészítési feladat a vizes élőhelyekkel kapcsolatban, környezet- illetve természetvédelmi probléma megoldása, vizes élőhelyek fafajainak ismerete, kvíz kérdések) várja az óvodásokat, iskolásokat.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park február 2-i programján Pilisszentivánon Oláh Lajos környezetvédelmi államtitkár is részt vesz. A gyermekeket "gólyakaland" várja, majd megismerkedhetnek a zöld tárca környezeti nevelési oktatócsomagjával is.

A Kiskunsági Nemzeti Park és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 5-én emlékezik meg a Vizes Élőhelyek Világnapjáról Kecskeméten. A résztvevők szakmai előadásokon, illetve egy tiszaalpári kiránduláson vehetnek részt.

Ugrás vissza Ugrás vissza...