Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A kormanyablak.hu honlap tervezett karbantartás miatt 2019. 10. 24. 22 órától 2019. 10. 24. 23 óráig nem lesz elérhető.

Kérjük a fentiek figyelembevételét az elektronikus ügyintézés során!

Szíves megértését köszönjük.

NISZ Zrt

 

MORZSÁK

TARTALOM:Közel egymilliárdos szennyvízberuházás két szabolcsi településen

Cikk:

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Sajtóiroda
Budapest, 2009. március 5.


42,8 millió forintot nyert Jánkmajtis és Csegöld szennyvízberuházási projektjének előkészítésére. A Környezet és Energia Operatív Program támogatásával megvalósuló uniós projekt tervezett összköltségvetése 932 millió forint. A zárt szennyvízelvezetési rendszer kiépítésével és a korszerű szennyvíztisztítással 2500 lakos életkörülményei javulnak, valamint csökken a talaj és a talajvíz szennyezése is. A projekt részleteiről ma tartottak Jánkmajtison sajtótájékoztatót a települések polgármesterei és az érintettek, az eseményen részt vett Murányiné Krempelsz Gabriella, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese is.

A két településen a vezetékes ivóvízhálózat kiépült, a szennyvízcsatorna-hálózat azonban nem. A lakosság a szennyvizet korszerűtlen szikkasztókban helyezi el, amelyek szennyezik a talajt, a talajvizet és a rétegvizet. A településeken magas a talajvízállás, így csapadékos időszakban a szikkasztók gondot okoznak mind környezetvédelmi, mind környezet-egészségügyi szempontból. A szennyvízgyűjtő csatornahálózat kiépítésével ezek a gondok megszűnnek, és a két település 2500 lakosa egy tisztább és egészségesebb környezetben élhet majd.

A tervek szerint 733 háztartást kötnek be az újonnan megépülő csatornahálózatba, ehhez 15 km gravitációs csatornát és 14 km nyomóvezetéket építenek meg. Az így összegyűjtött szennyvizet a Jánkmajtison megépülő szennyvíztisztító telepen fogják kezelni. A 230 m3/nap hidraulikai kapacitású, mechanikai és biológiai tisztítást végző szennyvíztisztító telepen a vegyszeres foszforeltávolítás is megoldott lesz, a tisztított szennyvizet a Szamossályi árapasztó csatornába vezetik.

A projekt előkészítése 50,45 millió forintba kerül, ennek 85 százalékát, 42,8 milliót a Környezet és Energia Operatív Program biztosítja. Az összegből tanulmányok, költséghaszon-elemzések, tervek készülnek és engedélyeket szereznek be. Az előkészítés a tervek szerint 2010 év végéig tart, ezt követően nyújthatják be a második fordulóra a pályázatot. A projekt megvalósításhoz szintén 85 százalékos támogatás várható. A beruházás várhatóan 2012 őszére készül el.

Ugrás vissza Ugrás vissza...