Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Ötödik alkalommal rendezik meg a Víz Világfórumot

Cikk:


Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Sajtóiroda
Budapest, 2009. március 16.


Magyarország is részt vesz a vízügyi szakma legrangosabb nemzetközi találkozóján, az ötödik alkalommal megrendezett Víz Világfórumon. A ma elkezdődött rendezvénysorozatnak az idén Isztambul ad otthont, a szervezők 20 ezer résztvevőt várnak a világ minden tájáról. A tanácskozás március 20-22-i kiemelt szakaszában Oláh Lajos, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára képviseli hazánkat, az egyhetes tanácskozáson részt vesz Kóthay László vízügyi szakállamtitkár is.

A világfórum lehetőséget teremt arra, hogy a vízügyi szakemberek, az egyes országok önkormányzati szereplői, a parlamentek képviselői, a kormányzati vezetők és a különböző nemzetközi szakmai szervezetek eszmét cseréljenek a vízzel kapcsolatos kihívásokról, és megoldási javaslatokat tegyenek azokra.

A háromévente megrendezett konferencia idei központi témája a vízért való összefogás és a vízkészletekhez való hozzáférés különbségeinek áthidalása. A Víz Világfórum az idén olyan fontos témákkal foglalkozik részletesen, mint a globális változások és az ehhez kapcsolódó kockázatok kezelése, a vízkészletekkel való gazdálkodás, azok védelme vagy a vízügyi oktatás és továbbképzés. Szó lesz még a vízgazdálkodás finanszírozási kérdéseiről, illetve az ember és környezete vízkészlet-igényének kielégítéséről is. A március 16. és 22. között megrendezett eseményen 24 témakörben, mintegy 100 szekcióban hangoznak majd el előadások, a szervezők a hangsúlyt az interaktív szekcióülésekre kívánják helyezni.

Március 20. és 22. között kerül sor a fórum legmagasabb szintű szakaszára, amelyen Magyarországot Oláh Lajos, a KvVM államtitkára fogja képviselni, aki pénteken fel is szólal a kormányzati szakasz megnyitóján. Az államtitkár ezen kívül tárgyalásokat folytat török kollégájával, és részt vesz a miniszteri kerekasztal ülésén is.

Kóthay László vízügyi szakállamtitkár, aki egyben a Vízgyűjtő Szervezetek Nemzetközi Hálózatának (INBO) elnöke is, számos szekcióülésen elnököl majd, két és többoldalú tárgyalásokon vesz részt, és találkozik a Víz Világtanács vezetőjével is. A „vízgyűjtőgazdálkodás és határon átnyúló együttműködés szekcióban” pénteken előadást tart Kovács Péter, a KvVM munkatársa a Tisza-völgyi együttműködésről.

Az egyhetes szakmai tanácskozás ideje alatt expo és vásár is lesz, ennek keretében kedden magyar üzleti napot tartanak, és egy magyar információs pavilon is várja az érdeklődőket.

A kormányzati szereplők tanácskozásának végén egy közös nyilatkozatot fogadnak majd el, amelyben megfogalmazzák azokat a célokat és intézkedéseket, amelyek egy fenntartható vízgazdálkodás folytatásához szükségesek.

Az első Víz Világfórumot 1997-ben Marrakech-ben rendezték meg, miután az egy évvel korábban létrehozott Víz Világtanács kezdeményezésére egy globális vízmozgalom kezdett kialakulni. A rendezvény sikerére való tekintettel 2000-ben Hágában; 2003-ban Kiotóban, 2006-ban pedig Mexikóvárosban rendezték meg a fórumot, amely a vízügy legfontosabb nemzetközi eseményévé vált.

Ugrás vissza Ugrás vissza...