Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Magyar-szlovén akció az illegális hulladékszállítmányok kiszűrésére

Cikk:

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Sajtóiroda
Budapest, 2009. május 07.


Magyar és szlovén hatóságok közösen ellenőrzik az országhatárt átlépő hulladékszállítmányokat csütörtökön, a Dolga vas – Rédics határátkelőnél. Az akció célja, hogy felderítsék az illegális hulladékszállításokat. Az ellenőrzésben az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség (OKTVF), illetve a Vám- és Pénzügyőrség (VPOP) is részt vesz.

A német szemét illegális behozatalához hasonló esetek megelőzésére az országhatáron átlépő hulladékszállítmányok fokozott ellenőrzéséről tavaly kötött megállapodást az OKTVF és a VPOP. A szoros együttműködés célja az illegális szállítások megelőzése és felszámolása, közös célellenőrzések végrehajtásával. A Főfelügyelőség szakértőt, a Vám- és Pénzügyőrség pedig pénzügyőr járőrt biztosít a szállítmányok megállításához és esetleges feltartóztatásához. Ezen kívül a felek ügyeleti rendszert tartanak fel a hivatali időn túl is, és kölcsönösen hozzáférést biztosítanak adatbázisaikhoz.

Az országok közötti együttműködés keretében döntően a határt átlépő, hulladékot szállító tehergépkocsik beazonosítását, illetve ellenőrzését végzik. A magyar hatóságok nem először vesznek részt hasonló közös akcióban. Az osztrák hatóságokkal tavaly októberben, a román szervekkel pedig idén februárban tartottak közös, határmenti ellenőrzést. A korábbi akciók során a hulladékszállítmányok mintegy 80 százalékánál főleg adminisztrációs hiányosságokat tártak fel a hatóságok, és 200 ezer forintig terjedő bírságot is kiszabtak.

Az ellenőrzést követően a két ország képviselői az akció során feltárt esetleges jogsértésekről és a várható hatósági intézkedések mellett az országhatárokat átlépő hulladékszállítási tapasztalatokról is egyeztetnek.

Hazánk a jövőben további közös ellenőrzéseket kezdeményez majd más szomszédos országokkal, legközelebb a szlovák hatóságokkal ellenőrzik a hulladékszállítmányokat.

Ugrás vissza Ugrás vissza...
median