Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A tervek szerint halad a Kőrös-éri belvízfőcsatorna mederfejlesztése

Létrehozva: 2009. november 20.
Módosítás: 2009. november 20.
Forrás: Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Sajtóiroda
Budapest, 2009. november 20.

Nagykőrös belterületi csapadékcsatorna kiépítettsége hamarosan 100 százalékos lesz

2009. májusa óta az ütemtervnek megfelelően folynak a Kőrös-éri belvízfőcsatorna mederfejlesztési és rekonstrukciós munkálatai. A 100 százalékban európai uniós forrásból megvalósuló, mintegy 1 milliárd forintos fejlesztés során a főcsatorna 1.200 méter hosszú Nagykőrösön belüli teljes szakasza lekerült a föld alá, ahol a továbbiakban zárt csatorna vezeti el a csapadékvizet. A 32 ezer ember életminőségét javító fejlesztés egyik fő célja Nagykőrös belvízbiztonságának, illetve a település feletti szakaszon a vízvisszatartás feltételeinek megteremtése – mondta Kóthay László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium vízügyi szakállamtitkára, a projekt előrehaladásáról szóló pénteki sajtótájékoztatón.

A projektnek köszönhetően a város belterületi csapadék-csatornázottsága a korábbi 37,7 százalékról 100 százalékra épülhet ki. A Nagykőrösön föld alá levitt csatornaszakasz felett 4 hektáros zöldfelület javítja majd a városképet és új gyalogos közlekedési útvonalat teremt majd a belvárosban. A munkálatok már most megoldották a szennyvízbefolyások, illegális hulladéklerakások és a túlburjánzott növényzet okozta higiénés és környezetterhelési gondokat. A fejlesztés a helyi szűkületek megszüntetésével és az elégtelen kapacitású vízvisszatartó műtárgyak átépítésével a Kőrös-ér Tiszáig tartó teljes 40 kilométeres hosszán javítja majd a meder vízáteresztő képességét.

Az uniós fejlesztés városon kívüli szakaszán a meder rendezését természet közeli megoldásokkal végzik el. Ilyen például, hogy a kotrás során a meder egyik oldalát érintetlenül hagyják, továbbá kanyargóssá teszik a csatorna nyomvonalát, így áramlási holtterek alakulnak ki, amelyek ökológiai szempontból kedvezőek. A vízkészlet helyben tartásával rehabilitálhatóvá válik számos vizes élőhely is, és a Kőrös-ér torkolatánál lévő műtárgyat úgy alakítják át, hogy az biztosítani fogja a vízi élőlények számára a Tisza és a csatorna közötti átjárhatóságot, és alkalmassá válik a torkolati szakaszon a vízvisszatartásra is, így számottevő torkolati szivattyúzási költség takarítható meg. A beruházás eredményeként a csatorna mentén az aszály mérséklődése várható, amely a mezőgazdasági termelést folytatóknak jelent elsősorban segítséget.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv kiemelt projektjének összköltsége közel 1 milliárd forint, amelyet teljes egészében a Közép-Magyarországi Operatív program finanszíroz, önerőt nem kellett hozzá biztosítania a projektgazda Közép-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságnak. A munkák várhatóan 2010 végén fejeződnek be. Nagykőrös a Tiszától mintegy 40 kilométerre fekszik. A település és a környék összes keletkező felszíni vizét (a használt vizeket és a csapadékvizet) a Kőrös-ér vezeti a természetes befogadóba, a Tiszába. A fejlesztésre azért van szükség mert a város kinőtte a Kőrös-ér kapacitását.

Ugrás vissza Ugrás vissza...