Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Martonyi János megbeszélése a szlovák külügyminiszterrel

Cikk:

Martonyi János külügyminiszter a NATO külügy- és védelmi miniszterek brüsszeli tanácskozása margóján 2012. április 19-én megbeszélést folytatott Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszterrel.

A két külügyminiszter a találkozón egyetértett a konstruktív együttműködés folytatásában. Martonyi János személyesen is budapesti látogatásra hívta meg szlovák partnerét, erre várhatóan 2012. június első napjaiban kerül sor. A két ország szorosan együttműködik az európai fórumokon, továbbá kiemelt jelentőséget tulajdonítanak a visegrádi együttműködésnek. Egyetértettek abban is, hogy a két ország kapcsolatai lényegesen jobbak, mint ahogy az időnként a sajtókommentárokban érződik.

A megbeszélésen tisztázódott az a félreértés, hogy Szlovákia nem tervez olyan, az állampolgárságot érintő szabályozást, amely diszkriminatív módon sújtaná a szlovákiai magyarokat.  A tervezett módosítás lényege, hogy a szlovák állampolgársági törvény, egy másik ország állampolgárságának megszerzését – a szlovák megtartása mellett – ahhoz köti majd, hogy az érintett személyek főszabályként állandó lakóhellyel rendelkezzenek abban az országban, ahol új állampolgárságot szereznek.

A két tárcavezető osztotta azt a véleményt, hogy nem a sajtó útján kívánnak egymásnak üzengetni, hanem a nyitott kérdéseket közvetlen párbeszédben tisztázzák.

Ugrás vissza Ugrás vissza...