Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Helyreigazítást kér a MÁV Zrt.

Cikk:

MÁV ZRt. Kommunikációs Igazgatóság
Sajtóosztály
Budapest, 2009. április 7.


Mielőbbi helyreigazítást kér a MÁV Zrt. a vezetői fizetésekkel kapcsolatban a TV2 Tények című műsorától és a Blikk című napilaptól, amiért megtévesztő adatokat közölt a MÁV Zrt. vezérigazgatójának jövedelmével kapcsolatban.

A TV2 Tények című műsora és a Blikk aznapi száma ugyanis azt a hamis látszatot keltette április 4-én szombaton, hogy a MÁV Zrt. vezérigazgatójának alapbére jóval magasabb a valóságosnál, s még efölött részesülne az alapbér 80%-át kitevő prémiumban.
 
Ezzel szemben a vezérigazgató munkaszerződése alapján havi fizetése bruttó 3,42 millió forint, ami mellett prémiumjuttatásban is részesülhet. A prémium a szerződés szerint az éves alapbér legfeljebb 80 százalékát teheti ki. A prémium mértékére az előre meghatározott prémiumfeladatok teljesítésének függvényében a MÁV Zrt. Igazgatósága tehet javaslatot a tulajdonos részére.
 
2008. évre vonatkozóan a vezérigazgató számára prémium-kifizetés nem történt. Ebből következően minden alapot nélkülöznek azok az állítások, amelyek a MÁV Zrt. vezérigazgatójának jövedelmi adataira vonatkozóan napvilágot láttak az említett médiumok tolmácsolásában.
 
Az elmúlt 3 évben a prémiumfeladatok kiértékelése alapján a tulajdonos 24% és 48% közötti kifizetést engedélyezett a MÁV Zrt. vezérigazgatójának a 2006. illetve 2007. évi eredmények alapján. A 2008-as feladatok kiértékelésére az idén is az előző évről szóló üzleti beszámoló elfogadása után kerülhet sor. Az állami vállalatok vezetői közül Heinczinger István tavaly az elsők között ajánlotta fel a 2008. évi prémiumát a miniszterelnök kérésére. A prémiumon kívül a MÁV-ban nem fizetnek semmilyen más jutalmat a vezérigazgatónak.

A hazai állami nagyvállalati körből legelsőként a MÁV Zrt. tett eleget a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény (Avtv.) és az elektronikus információszabadságról szóló 2005.évi XC. tv.–ből származó adatközlési kötelezettségnek, s hozta nyilvánosságra a vezetői fizetéseket.

Kavalecz Imre
sajtófőnök

Ugrás vissza Ugrás vissza...