Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Már több mint negyedmillió interneten értékesített vasúti menetjegy

Cikk:

MÁV-START Zrt.
Kommunikációs Igazgatóság
Budapest, 2009. április 21.


A Személyszállító Vasúttársaság 2008. június 16-án indította el az internetes jegyértékesítési rendszert, mellyel kényelmesen, akár otthonról is megválthatóak a belföldi vasúti menetjegyek. A vasúti utazás a fiatalok, családok, és az idősebb korosztály körében is népszerű, melyet bizonyít a húsvéti hétvége is, amikor csak az interneten több mint 10.000 en vásároltak menetjegyet. Köztük volt Timár László is, aki április 12-én a 250.000-ik menetjegyet vásárolta az e-Ticket rendszeren keresztül. Ebből az alkalomból Kozák Tamás, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója Frankfurtba 2 fő részére szóló nemzetközi vonatjegyeket adott át a szerencsés utasnak.

Frankfurt, mint úticél több éves szünet után 2008. december közepétől érhető el újra közvetlen vonattal Budapestről. Romantikus kastélyok, nagy múltú egyetemek, nagyvilági hangulatú fürdőhelyek, érintetlenséget sugárzó erdők, ezt kínálja Baden-Württemberg vagy Hessen déli vidéke, amelynek meglátogatásához az új Danubius EuroNight vonat mindenkinek kedvező megoldásokat kínál.

A MÁV-START Zrt. szolgáltatásaival és fejlesztéseivel a kényelmes és komfortos utazás lehetőségét szeretné megteremteni utasai számára. Az internetes jegyértékesítési rendszerben mára az aktív felhasználók száma közel 60.000, a menetjegyek és helyjegyek értékesítése átlépte a 250.000-es számot. A rendszer fejlesztése folyamatos, 2009. február végétől mobiltelefonok internetes elérésén keresztül is megvásárolhatóak a belföldi vasúti menetjegyek és bérletek.

Az internetes jegyértékesítési rendszer a MÁV-START Zrt. honlapján a www.mav-start.hu oldalon vagy a mobiltelefonok böngészőjén keresztül érhető el.  Használatához mindössze az egyszeri regisztrációhoz nélkülözhetetlen e-mail-címre, valamint a honlapon felsorolt típusú bankkártyára van szükség. Az utasok a menetrendből kiválasztott viszonylatról és a kifizetett összegről egy 10 számjegyből álló kódot kapnak, amelyet az állomásokon elhelyezett kioszkokba beütve vehetik át menetjegyüket. Az internetes jegyvásárlás egyik legfőbb előnye a kényelmes vásárlás mellett, hogy rugalmasan kezelhető az InterCity pótjegyek megvásárlása, vagyis a helyjegyek akár 60 napra előre lefoglalhatóak és a vonatok indulása előtti utolsó percekben is átvehetőek. Az interneten vásárolt jegyek átvételére 40 helyszínen, vidéki és fővárosi forgalmas pályaudvarokon van lehetősége az utasoknak.

Az elmúlt tíz hónap adatai alapján az interneten történt vásárlások megközelítőleg 60%-a hétvégén történik, csütörtökön, pénteken és szombaton. A legtöbb jegyet az automatákból a Keleti pályaudvaron vették át (30.5%), ezt követi a Nyugati (17,8%), majd a vidéki állomások közül Debrecen (6,9%).

Az értékesítés naponta átlagosan 1100-1700 darab jegy közé tehető, mely az első héten 250-ről indult. A napi jegyeladási csúcs 2868 db volt, melyet az átvételi csúcs megelőzött 3996 darab egy napon átvett jeggyel. Az internetes jegyértékesítést használók körében 55% a diák az eladott menetjegyek alapján, és 30% a teljesárú jegyet váltók aránya. A megvásárolt jegyek 45%-a pótjegy, amely azt jelzi, hogy a rendszert szívesen veszik igénybe a nagyobb távolságra InterCity vonattal utazók.

A Személyszállító Vasúttársaság az internetes jegyértékesítési rendszert elindítása óta folyamatosan fejleszti, a beérkező észrevételeknek is köszönhetően így egyszerűsödött a kedvezmények kiválasztása és hatékonyabb lett az ügyfélszolgálati ügyintézés.

Ugrás vissza Ugrás vissza...