Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Uniós forrásból valósul meg a Maroshát térséget feltáró túraútvonal-hálózat

Cikk:

Miniszterelnöki Hivatal
Kormányszóvivői Iroda
2009. szeptember 24.


Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával csaknem 195 millió forintból kezdődhet meg a Maroshát térséget feltáró túraútvonal-hálózat kialakítása. A projekt eredményeként a turisztikai kistérségben több mint 100 kilométeres gyalogtúra útvonal-hálózat létesül. Mezőhegyesen, a pályázati projektet bemutató eseményen Ujhelyi István, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára is beszédet mondott.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával kezdődhet meg a Maroshát térséget feltáró túraútvonal-hálózat kialakítása. A mintegy 195 millió forint összköltségű beruházás több mint 164 millió forintos európai uniós támogatással valósul meg. A turisztikai fejlesztés során több mint 100 kilométernyi túraútvonal-hálózat kialakítása történik meg. Az utak mentén pihenőhelyek jönnek létre, ahol tájékoztató táblák hívják fel a figyelmet az adott terület fontosabb turisztikai látnivalóira. A projekt keretében új külsőt és funkciót kap a tótkomlósi „Kisbirtokos” épület, amely Természet Háza néven a kistérség bemutató központjává válik.

A turizmusfejlesztés jelentőségének növekedését is jelzi, hogy míg a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében megvalósult projektek összértéke 30 milliárd forint volt, addig az Új Magyarország Fejlesztési Terv részeként a turisztikai beruházásokhoz nyújtott uniós támogatás összege csaknem tízszer ennyi, összesen mintegy 300 milliárd forint.

A 2007-ben meghirdetett turisztikai vonzóerő-fejlesztést segítő pályázatok és kiemelt projektek, valamint a szálláshelyek bővülését ösztönző pályázatok keretében az ország területén összesen 334 projekt részesülhetett több mint 122 milliárd forintos támogatásban. Az így megvalósuló beruházások nagysága meghaladja a 276 milliárd forintot. Az összeg kétharmada vonzerőfejlesztés céljából hasznosul, a beruházások háromnegyede a hátrányos helyzetben lévő régiókat érinti. A turizmus fejlesztése ezekben a térségekben ugródeszkát jelenthet a komplex fejlődés beindulásához. A 2009–2010-es fejlesztési időszakban újabb, megközelítőleg 103 milliárd forint jut a turizmus fejlesztésére. Ma már 1200 projektből áll az a csomag, amelynek uniós és hazai forrásból finanszírozott projektjei a magyar vállalkozásoknak 2440 milliárd forint értékben adnak megrendeléseket az elkövetkező két évben. Ezen nagy beruházások közül 850-re már megkötötték az uniós támogatási szerződést, ezen belül közel 500 projekt esetében, 800 milliárd forint értékben már el is indult vagy a közeljövőben indul a kivitelezés.

Ugrás vissza Ugrás vissza...