Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Uniós elnökségi konzultáció a sport tisztaságának megőrzéséről Czene Attila részvételével Gdanskban

Cikk:

Nemzeti Erőforrás Minisztérium
Sportért Felelős Államtitkárság
Budapest, 2011. szeptember 6.


Lengyelország átvette a magyar stafétabotot

Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára, Adam Giersz lengyel sportért felelős miniszter meghívására érkezett ma Lengyelországba a magas szintű gdanski konzultációra.

A lengyel uniós elnökség által szervezett eseményen többek között a brit, a francia, az olasz és a ciprusi sportminiszter, valamint az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA), az Európai Kézilabda Szövetség (EHF), az Európai Tenisz Szövetség, továbbá a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) európai szervezetének képviselői vesznek részt.  

Júniusban Magyarország lezárta féléves, uniós soros elnökségi munkáját és 2011. július elsejével átadta a stafétabotot a következő trióelnökséget kezdő Lengyelországnak.

A lengyelországi tanácskozás a nemzetközi és európai sport egyik legégetőbb kérdésköréről a bundázásról és annak megelőzési eszközeiről szól. E témakörrel kapcsolatban a magyar EU-elnökség idén már számos sikeres előkészítő eszmecserén vett részt és maga is szervezett magas szintű találkozókat. A sport tisztaságára, integritására komoly fenyegetést jelent a sportmérkőzések eredményének tisztességtelen befolyásolása. A bundázás elleni küzdelemben határokon átnyúló együttműködés szükséges és fontos a Nemzetközi Olimpiai Bizottság aktív szerepvállalása is.

A konzultáción a sportbéli jó kormányzás alapelveiről − az átlátható finanszírozásról, a demokratikus döntéshozatalról, a kormányzati és nem-kormányzati konzultációról – is eszmét cseréltek.

A sportért felelős állami vezetők egyetértettek abban, hogy a sportszervezetek autonómiája nem sérülhet, belső irányításukba külső szereplők (pl. a kormányzatok) csak előzetesen egyeztetett, ésszerű keretek között avatkozhatnak be. Megegyezés volt abban is, hogy azokban az országokban, ahol jó a kormányzás, betartják az átláthatóság elveit és ahol a sportszervezetek annak alapján működnek, a csalásokkal szembeni immunitás erősebb, mint ott ahol még zavarosak a viszonyok.

A témával kapcsolatban Czene Attila hangsúlyozta, hogy a magyar elnökség alatt elfogadott uniós Sport Munkatervben a jó kormányzással kapcsolatos célkitűzések eléréséhez számos egyeztetés szükséges, hiszen az Európai Unióban a sportirányítás rendszere nem egységes. Kiemelte, hogy az állami támogatások célzott felhasználása és átlátható elszámoltatása, a jó működés alapkritériuma. Egyértelműen kell tehát meghatározni az állami és nem-kormányzati feladatokat is.

A bundázás elleni eszközöket a lengyel elnökség az uniós miniszterek novemberi tanácsülésén hivatalos tanácsi következtetés formájában (uniós dokumentumban) szeretné elfogadtatni a 27 tagállammal. A szöveg tagállamok közötti részletes vitája ősszel lesz. A lengyel elnökség szeretné, ha ebben kitérnének a büntetőjogi rendelkezésekre, a nemzetközi és ágazatközi lehetőségekre, a sportszervezetek szellemi tulajdonjogaira és az oktatás szerepére is, azonban a dokumentum elfogadásához a 27 tagállam egyetértése szükséges.

A találkozó a lengyel-német barátságos labdarúgó mérkőzés megtekintésével zárul. Az összecsapást kedd este, a 2012-es lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokság egyik helyszíneként szolgáló gdanski stadionban rendezik.

Ugrás vissza Ugrás vissza...