Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:UNESCO-ülésen szólal fel Réthelyi Miklós

Létrehozva: 2011. október 28.
Módosítás: 2011. október 28.
Forrás: Nemzeti Erőforrás Minisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM
Sajtó- és Kommunikációs Főosztály
Budapest, 2011. október 28.


Az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) általános konferenciáján szólal ma fel Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, Párizsban.

Az UNESCO-ülés fő célja, hogy a jelenlévők felvázolják milyen jövőképet szánnak az ENSZ-szervezetnek a következő években. Réthelyi Miklós ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: rendkívül lényegesnek tartja, hogy az UNESCO tovább erősítse az ENSZ-rendszerben betöltött szellemi-intellektuális iránymutató szerepét.

Az UNESCO kormányközi szervezet, amelynek célja, a nemzetek közötti együttműködést megteremtése a nevelésügy, a tudomány és a kultúra révén annak érdekében, hogy előmozdítsa az igazság, a jogállamiság és az emberi jogok és alapvető szabadságok egyetemes tiszteletben tartását. A szervezet kiemelkedő fóruma a kétévente megrendezett általános konferencia. A mostani az UNESCO 36. Általános Konferenciája, amelyet 2011. október 25. és november 10. között tartanak Párizsban.

A szervezet 1945. november 16-án alakult meg. Jelenleg 193 ország a tagja, Magyarország 1948. szeptember 14. óta tagja az UNESCO-nak.

Jelentős magyar diplomáciai sikernek tekinthető, hogy 2011. október 25-én 193 ország egyhangú szavazatával az ENSZ-szervezet általános konferencia elnöki posztjára választottak két évre Bogyay Katalint, Magyarország UNESCO-képviselőjét.
 

Ugrás vissza Ugrás vissza...
median