Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Magyarország részvételével indul a neutronkutató nemzetközi tervezése

Cikk:

Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium
Kommunikációs Főosztály
Budapest, 2010. január 18.


A magyar, svéd és dán kormányzati egyeztetés eredményeként, az Európai Neutronkutató Központ (ESS) Irányító Tanácsa (IT) felkérte Magyarországot, hogy IT-tagként vegyen részt a 2010. február 3-i ülésen és vállaljon aktív szerepet a tervezési munkákban. A Kormány, szakmai vélemények figyelembevétele mellett, Rosta László fizikust, az ESS Magyarország Zrt. vezérigazgatóját és Némethné Jároli Erikát, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal főosztályvezető-helyettesét, Magyarország ESFRI (Európai Kutatási Infrastruktúrák Stratégiai Fóruma) delegáltját bízza meg a feladat ellátásával.

Magyarország stratégiai érdeke, hogy otthont adjon egy pán-európai kutatási nagyberendezésnek. Így hazánk debreceni helyszínnel pályázott az ESS-re. Ám a 2009. év végén az európai többség a svédországi Lund körül formálódott.

Az előkészítési, tervezési munkák megkezdésére az érintett 13 ország svéd és dán koordinálás mellett, 2009 októberében létrehozta az ESS IT-t, amelynek célja a 1,5 milliárd euróra becsült ESS részletes, döntéselőkészítő tervtanulmányának kidolgozása. A partnerországok, illetve az azokat képviselő szakemberek szakértői munkával, valamint annak finanszírozásával vesznek részt az előkészítő tervezésben.

A Magyar Kormány meggyőződése, hogy a magyar szakértelem bevonása kulcsfontosságú az ESS-projekt sikere érdekében. Mindez jelentősen növelheti Magyarország esélyeit egy másik pán-európai kutatási nagyberendezés elnyerésére is.

Ezért hazánk tárgyalásokat kezdeményezett Magyarország részvételéről az ESS IT-ben. A tárgyalásokat Bajnai Gordon miniszterelnök megbízásából Korányi Dávid, a Miniszterelnöki Hivatal kül- és biztonságpolitikai szakállamtitkára vezette, Egyed Géza ESS miniszterelnöki megbízott, továbbá szakértői delegáció kíséretében. A tárgyalások sikerrel zárultak, és az ESS IT felkérte Magyarországot az IT-tagságra.

A neutronkutatóval kapcsolatos kormányzati feladatokat továbbra is Varga István gazdasági miniszter látja el.

Ugrás vissza Ugrás vissza...