Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Összehangolt magyar-horvát fejlesztési stratégia — intenzív, határokon átívelő KKV-kapcsolatok

Cikk:

Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium
Budapest, 2010. február 18.


2009. február 17-én Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter Budapesten fogadta Đuro Popijač horvát gazdasági, munka- és vállalkozásügyi minisztert. A felek részletesen ismertették a két ország válságkezelési intézkedéseit és eredményeit. Emellett gazdasági szakbizottság felállításáról döntöttek, amelynek célja a két ország közötti vállalkozói együttműködés fellendítése.

A két ország közötti kereskedem az elmúlt években dinamikusan növekedett, 2008-ban meghaladta az 1,3 Mrd EUR-t. Ugyanakkor a világgazdasági válság a magyar és horvát kapcsolatokat sem hagyta érintetlenül. Mivel a két ország közötti áruforgalom stabilizációjának kulcsa a kis- és közepes vállalatok (KKV) közötti kereskedelem, ezért magyar és horvát szakértők rendszeresen egyeztetnek a KKV-szektor fejlődését támogató eszközrendszerről.

Magyarország a 4. legjelentősebb befektető Horvátországban. „A magyar befektetők jelenléte fontos a horvát gazdaság számára, ezért számítunk a magyar partnerek projektjeire!” — emelte ki Đuro Popijac miniszter. Varga István miniszter a befektetőbarát környezet fontosságát hangsúlyozta, és részletesen ismertette a magyar tapasztalatokat.

Hazánk — Horvátország uniós csatlakozásához nyújtott — gyakorlati szakmai támogatását a horvát fél rendkívül fontosnak ítéli, ezért további együttműködést kezdeményezett.

A tárgyaláson a két miniszter 2010 végéig felálló gazdasági szakbizottság létrehozásáról döntött. A bizottság azon fejlesztési elképzelésekre fókuszál, amelyekbe országaink vállalkozói kölcsönösen bekapcsolódhatnak. Emellett pedig fórumot teremt az esetlegesen felmerülő problémák kezelésére is.

Ugrás vissza Ugrás vissza...