Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:2011. március 17-18-án ülésezik a Magyar-Orosz Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság

Cikk:

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
Kommunikációs Főosztály
Budapest, 2011. március 11.


2011. március 17-18-án tartja hatodik ülését a Magyar-Orosz Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság (KKB) Moszkvában. A Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, magyar-orosz gazdasági együttműködésért felelős kormánybiztos vezette delegáció tagjai orosz partnereikkel a két napos megbeszélésen áttekintik a legfontosabb ipari, energetikai, infokommunikációs, innovációs, egészségügyi és agrár együttműködési lehetőségeket. Fellegi Tamás a KKB magyar társelnökeként a bizottság ülése alatt szűk körű megbeszélést folytat majd orosz partnerével, Viktor Zubkov első miniszterelnök-helyettessel.

A szokás szerint két napos találkozó első napján az egyes munkacsoportok üléseire kerül sor az orosz partnerminisztériumokban, majd a delegációk közösen dolgozzák ki a KKB hatodik ülésének jegyzőkönyvtervezetét. A találkozó második napján kerül majd sor a Magyar-Orosz Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság plenáris ülésére és a bizottsági ülés jegyzőkönyvének, a régiós memorandumnak és a modernizációs nyilatkozatnak az aláírására.

A magyar delegációt Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, KKB társelnök vezeti. A delegáció állami tisztségviselő tagjai lesznek többek között Keskeny Ernő KKB alelnök, miniszteri biztos, Íjgyártó István rendkívüli és meghatalmazott nagykövet, valamint Varga Mihály miniszterelnökséget vezető államtitkár.

A Magyar-Orosz Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság munkacsoportjainak magyar társvezetői a megbeszéléseken a következő vezető beosztású állami tisztségviselők lesznek:

• Kovács Pál helyettes államtitkár (NFM) – Ipari, energetikai és befektetési munkacsoport
• Kardeván Endre államtitkár (VM) – Agráripari munkacsoport
• Nyikos Györgyi helyettes államtitkár (NFM) – Regionális munkacsoport
• Ócsai Lajos főosztályvezető (Országos Tisztiorvosi Hivatal) – Egészségügyi és gyógyszeripari munkacsoport
• Horváth Endre helyettes államtitkár (NGM) – Idegenforgalmi munkacsoport
• Szöllősi László helyettes államtitkár (NGM) – Építésügyi munkacsoport
• Márki Gábor helyettes államtitkár (HM) – Haditechnikai munkacsoport
• Vályi-Nagy Vilmos helyettes államtitkár (NFM) – Infokommunikációs és innovációs munkacsoport

A delegációval tartanak ugyanakkor a magyar-orosz gazdasági kapcsolatok alakításában vezető szerepet betöltő magyar vállalatok (pl.: MVM Zrt., Eximbank Zrt., MEHIB Zrt.) vezetői, képviselői is.

A magyar delegáció 2011. március 16-án utazik Moszkvába. Március 17-én a munkacsoportok üléseire és a szakértői konzultációk lefolytatására kerül sor, majd a munkacsoportok közösen dolgoznak a KKB hatodik ülésének jegyzőkönyvtervezetén. A találkozó második napján kerül sor a társelnökök szűk körű találkozójára és a Magyar-Orosz Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság plenáris ülésére. A plenárist ülést követően a felek aláírják a bizottsági ülés jegyzőkönyvét, a régiós memorandumot és a modernizációs nyilatkozatot. Ezt követően a társelnökök várhatóan közös sajtótájékoztatón ismertetik a találkozó legfontosabb eredményeit, tanulságait.

Háttérinformációk a Magyar-Orosz Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottságról

Magyarország EU csatlakozását követően a Magyar Köztársaság Kormánya és az Oroszországi Föderáció kormánya 2005. február 16-án megállapodást kötött a gazdasági együttműködésről, mely EU konformmá a tette rendszerváltás óta már piacgazdasági elven működő együttműködést.

E megállapodás értelmében a felek új alapokon létrehozták a Magyar-Orosz Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottságot, rövidítve KKB-t, amely általában évente egy alkalommal ülésezik. A kialakult szokás szerint a találkozók két naposak, és felváltva hol az egyik, hol a másik fél ad otthont nekik.

A KKB élén a kormányok által kinevezett nemzeti társelnökök állnak. A saját kormányukon belüli beosztásuk a diplomácia nyelvén megfogalmazott jelzése annak, hogy az adott kormány mekkora jelentőséget tulajdonít a másik féllel folytatott együttműködésnek.

A KKB magyar társelnöke Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, aki egyben a magyar-orosz gazdasági együttműködésért felelős kormánybiztos. Korábban ilyen, egy konkrét partner országra szabott kormánybiztosi poszt, nem létezett, létesítése önmagáért beszél.
Orosz oldalon a KKB jelenlegi vezetője Viktor Alekszejevics Zubkov első miniszterelnök-helyettes, korábbi kormányfő. Viktor Zubkov a Vlagyimir Putyin vezette kormányban a mezőgazdaságot is felügyeli. Rangja és az általa felügyelt terület, amely a magyar exportszándékok szempontjából fontos, szintén jelzés értékű.

A KKB mindennapi munkáját a két alelnök irányítja: magyar részről Keskeny Ernő, a Külügyminisztérium FÁK-ügyekben illetékes miniszteri biztosa, míg orosz részről Jurij Sztecenko, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője. Az alelnökök munkáját mindkét oldalon a KKB titkárai segítik.

A magyar-orosz KKB működése a felek megállapodása alapján létesített munkacsoportok tevékenységére épül. Jelenleg nyolc munkacsoportja van a KKB-nak, ezek a következők:

• Ipari, energetikai, befektetési
• Infokommunikációs és innovációs
• Regionális
• Haditechnikai
• Agrár
• Építésügyi
• Idegenforgalmi
• Egészségügyi és gyógyszeripari

A munkacsoportok élén is nemzeti társvezetők állnak. Ők a szakterületért felelős magas beosztású állami tisztviselők.

Ugrás vissza Ugrás vissza...