Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Magyarország kiáll az EU energiabiztonságának növelése mellett

Cikk:

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
Kommunikációs Főosztály
Budapest, 2011. szeptember 20.


Magyarország, a magyar elnökségi időszak konkrét eredményeire építve és támogatva a lengyel elnökség törekvéseit, határozottan kiáll az Európai Unió energiabiztonságának növelése mellett – hangsúlyozta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter az energiaügyi miniszterek kétnapos informális találkozóján, a lengyelországi Wroclawban.

A fukushimai katasztrófa, az észak-afrikai események és a gazdasági válság új helyzet elé állították az Európai Unió tagállamait. Egységes és megfelelően összehangolt külső energiapolitikát kell kialakítani a belső piac kiteljesítéséhez és a kulcsfontosságú politikai – ezen belül a nemzetközi együttműködési – célkitűzések eléréséhez is – vélekedett a miniszter.

Fellegi Tamás kiemelte, az egységes, dinamikus és kezdeményező külső energiapolitika nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az Európai Unió és tagállamai vezető szerepet vívhassanak ki az energetikán túlmutató geopolitikai kérdésekben, sikerrel képviseljék az uniós és nemzeti energiaügyi érdekeket az Európai Unió határain kívül, és versenyképesebbé tegyék az európai ipart.

Az Európai Unió már bebizonyította, hogy közös erővel olyan eredményekre képes, amelyeket egyetlen tagállam sem tudna önállóan elérni. A szakminiszter szerint ezt az előnyt még jobban ki kell aknázni és állandó, következetes megközelítéssé kell alakítani. További lépéseket kell tenni az Európai Unió és a tagállamok intézkedéseinek egységbe foglalása érdekében.

Az Európai Unió stratégiai érdeke, hogy kulcsfontosságú energiabeszállítóival és lehetséges új beszállítóival, valamint az energiafogyasztó országokkal – beleértve a gazdaságilag feltörekvő országokat is – stabil és hosszú távú partnerségeket alakítson ki – tette hozzá Fellegi Tamás.

A találkozó második napján Kovács Tamás Iván, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium európai uniós és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára képviselte Magyarországot. A német atomerőművek fokozatos leállításának hatásait vizsgáló munkareggelin elmondta, hogy az atomenergia jelen pillanatban biztosan nem váltható ki teljes egészében megújuló energiaforrásokkal. Az atomenergia hasznosan járulhat hozzá a jövőben is a kapacitások megfelelő egyensúlyának kialakításához, a klímaváltozás kihívásainak kezeléséhez.

A tárgyaláson az Európai Bizottság az európai energia infrastruktúrával kapcsolatos, hamarosan megjelenő jogszabály-tervezetekről adott előzetes tájékoztatást. Ennek kapcsán Kovács Tamás Iván rámutatott az energia infrastruktúra finanszírozás kérdéseinek, a társadalmi-gazdasági költség-haszon elemzésnek és egy olyan uniós keretszabályozás létrehozásának fontosságára, amely a különböző régiók adottságait is figyelembe veszi. A helyettes államtitkár reményét fejezte ki, hogy az új csomag a határon átnyúló infrastruktúra beruházások esetében a gyakorlatban is alkalmazható iránymutatásokat is tartalmaz majd a költségek megosztásáról.

A lengyel elnökség a tagállami energiaügyi miniszterek számára szervezett informális találkozót 2011. szeptember 19-én és 20-án, Wroclawban. A tárcavezetők egyebek mellett az Európai Unió energiabiztonságáról, külső energiapolitikájáról tárgyaltak. A miniszterek megvitatták az Energy Community (“Energia Közösség”) hatékonyabbá tételének szóba jöhető módozatait is.
 

Ugrás vissza Ugrás vissza...