Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Fellegi: Nincs megújulás kiegyensúlyozott közteherviselés nélkül

Cikk:

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
Kommunikációs Főosztály
Budapest, 2011. április 1.


Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a Magyarországon működő bilaterális kamarák Állandó Bizottságának (EU-Chambers) rendezvényén tartott előadást 2011. március 31-én, Budapesten. A Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara és az Európai Kamarák Állandó Bizottságának együttműködésében szervezett üzleti ebéden a tárcavezető hangsúlyozta: a kormány legfőbb célja a költségvetési stabilitás hosszú távú biztosítása, a gazdasági növekedés erőteljes ösztönzése és Magyarország versenyképességének javítása. A fejlesztési miniszter az energetikai és távközlési szektor legnagyobb cégeivel rendszeres egyeztetéseket folytat a jövőben az állami és iparági szempontok egyeztetése érdekében.

Fellegi Tamás a magyar gazdaság húzóágazatainak fejlesztésére épülő Új Széchenyi Tervet és a strukturális reformokat elindító Széll Kálmán Tervet vázolva ismertette a kormány eddigi bevételnövelő és kiadáscsökkentő lépéseit. A miniszter a drága és kevéssé hatékony közösségi közlekedés példájával illusztrálta a közszolgáltatások mélyreható átalakításának szükségességét.

A kormány legfontosabb törekvései között említette, hogy a megújuló hazai fejlesztéspolitikát a foglalkoztatás növelését célzó, növekedéspárti gazdaságpolitika szolgálatába állítsa. A miniszter rámutatott: a folyamatban lévő beruházásoknak és a munkahelyeket teremtő mikro-, kis- és középvállalkozások megerősödésének komoly lendület adhat a még rendelkezésre álló 2020 milliárd forintnyi uniós forrás a korábbinál jóval célzottabb és hatékonyabb felhasználása.

Előadásában utalt arra, hogy az orosz és kínai partnerekkel folytatott intenzív tárgyalások célja a gazdasági kapcsolatok új alapokra helyezése. A tárcavezető mindkét viszonylatban kormánybiztosként is a nemzeti érdekek érvényesítésére törekszik.

A kormány részben az elődei által hátrahagyott elnagyolt költségvetés és felelőtlen kötelezettségvállalások miatt döntött a válságadók bevezetése mellett. Az intézkedésben érintett szektorok többletterhei már középtávon, a biztos gazdasági háttér, a kedvezőbb beruházási és működési feltételek megteremtésével megtérülnek számukra – erősítette meg Fellegi Tamás.

Hozzátette, hogy az állami és iparági nézőpontok egyeztetésére az érintett vállalatokkal kerekasztalt hívtak össze. Hétfőn a meghatározó energetikai cégekkel találkozott, a megbeszélésen egyebek mellett a készülő energiastratégiát vitatták meg. A közeljövőben tárgyal a távközlési szektor képviselőivel is.

 

Ugrás vissza Ugrás vissza...