Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tájékoztatás az inNOVA Portal rendszeren tervezett karbantartásáról

Az inNOVA Portál rendszeren tervezett karbantartás miatt 2019.10.21. 07:00-09:00 között az on-line űrlapkitöltés és benyújtás szolgáltatás nem elérhető.
Az ÁNYK űrlapok elérhetőségét a karbantartás ideje alatt is biztosítjuk.

MORZSÁK

TARTALOM:Magas szintű Kína–EU csúcsot tartottak Brüsszelben a tiszta energia jegyében

Cikk:

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
Kommunikációs Főosztály
Budapest, 2011. április 14.


Magas szintű Kína-EU csúcstalálkozót rendeztek 2011. április 12-én Brüsszelben, az Európai Parlament épületében. A magas rangú kínai és európai politikusok valamint hivatalvezetők részvételével lezajlott rendezvény szervezői az Európai Bizottság, az olasz kormány és a Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ (REC) voltak. A találkozó két kiemelt céllal jött létre: a felek szerették volna megismertetni egymással erőfeszítéseiket az alacsony szén-dioxid kibocsátású gazdasági modell felépítésével kapcsolatban, másrészt összegezték az egy éve Pekingben átadott Európa-Kína Tiszta Energia Központ (EC2) működési tapasztalatait.

A találkozó egyik meghívott előadója Olajos Péter zöldgazdaság-fejlesztésért és klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár volt, aki beszédében részletesen bemutatta a magyar EU elnökség alatt formálódó európai tiszta energia politikát, különös tekintettel az Európa 2020 stratégiára, a 2050-ig tartó Dekarbonizációs Útitervre, valamint az Energiahatékonysági Cselekvési Tervre.

Külön kiemelte, hogy Fellegi Tamás klímaügyért is felelős nemzeti fejlesztési miniszter meghívására Achim Steiner, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) vezetője egy hónappal korábban találkozott az európai környezetvédelemért és klímapolitikáért felelős miniszterekkel, akik így első kézből szerezhettek információt a világ más részein folyó tiszta energia programokról és fejlesztési irányokról.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta: az Európai Unió történetében a magyar elnökség alatt került sor az első tematikus csúcstalálkozóra, amelyet 2011. február 4-én éppen az energetikai kérdéseknek szenteltek. Az itt született megegyezés hosszú évekre meg fogja határozni Európa Energiapolitikájának irányát – tette hozzá Olajos Péter.

Végül jelezte: remélhetőleg sikerül június végén, még a magyar soros EU elnökség ideje alatt, tető alá hozni Budapesten a felek soron következő magas szintű találkozóját, az EU-Kína bilaterális konzultációs mechanizmust. Ennek egyik javasolt témája előreláthatólag éppen az alacsony szén-dioxid kibocsátású gazdaságfejlesztés lehet.
 

Ugrás vissza Ugrás vissza...