Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Budapesti konferenciával zárul a NEWADA projekt

Cikk:

Schváb Zoltán közlekedésért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg a dunai víziút üzemeltetők közötti együttműködés elmélyítését célzó NEWADA projekt zárókonferenciáját 2012. február 22-én, Budapesten. Köszöntőjében kiemelte, hogy az érintett országoknak stratégiai és operatív szinten is közös erőfeszítéseket kell tenniük a folyami hajózás hatékonyabbá és versenyképessé tétele érdekében.

A NEWADA (Network of Danube Waterway Administrations) projekt, a dunai víziúti hatóságok és információszolgáltatók között létrejött nemzetközi összefogás eredményei érdemben járulnak hozzá a dunai hajózás feltételeinek javításához. Így egyebek mellett jelentős mérföldkőnek számít, hogy a felek összehangolt stratégiát dolgoztak ki a víziutak fenntartására, a megvalósult hajózási WiFi-hálózatokon pedig a felhasználók az egységes NEWADA dunai portált is elérhetik – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Schváb Zoltán jelezte: reményei szerint a megkezdett tevékenységek egy újabb projekt keretében folytatódhatnak majd, ezzel a kialakult együttműködés tovább mélyül és még több gyakorlati hasznot hajt a teljes Duna-régió számára.

A 2,8 millió eurós összköltségvetésű NEWADA projekt célja a Duna, mint Európai Közlekedési Folyosó hatékonyságának növelése a víziút üzemeltető szervezetek közötti együttműködés fokozásával, hozzájárulva a költséghatékony és környezetbarát belvízi hajózás népszerűsítéséhez.

A 2009 áprilisában megkezdett projektben nyolc dunai országból (Ausztria, Szlovákia, Magyarország, Horvátország, Szerbia, Románia, Bulgária és Ukrajna) összesen tizenkét szervezet vett részt. A magyar projektpartnerek a két munkacsomagot is koordináló RSOE Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület, a VITUKI Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kutató Intézet Nonprofit Kft. és a VKKI Országos Vízügyi Főigazgatóság voltak.

Ugrás vissza Ugrás vissza...