Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tájékoztatás az inNOVA Portal rendszeren tervezett karbantartásáról

Az inNOVA Portál rendszeren tervezett karbantartás miatt 2019.10.21. 07:00-09:00 között az on-line űrlapkitöltés és benyújtás szolgáltatás nem elérhető.
Az ÁNYK űrlapok elérhetőségét a karbantartás ideje alatt is biztosítjuk.

MORZSÁK

TARTALOM:Aláírták az első klaszter együttműködést tartalmazó támogatási szerződést

Cikk:


Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
2009. február 19.

A Pólus Program ugyan nem a válság következményeként jött létre, de most kiemelt fordulóponthoz ért. A klaszterek megalakulását követően a következő időszakban sorra kötik majd a támogatási szerződéseket a számukra kiírt pályázatokon nyertes klaszterekkel. Az első szerződést egy megújuló energiával foglalkozó klaszter, a Magyar Pellet Egyesület köti tevékenysége támogatása, az energiaforrás népszerűsítése céljából. A 23,6 millió forintos szerződés keretében az együttműködésben résztvevő tagok hatékonyabban képesek majd részt venni a piaci folyamatokban, versenyképesebbé válnak. A kormányzat törekvéseivel párhuzamosan a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség is megpróbálja a lehető legtöbb területen a gazdaságfejlesztés és munkahelyteremtés irányába átcsoportosítani a forrásokat. Ezt a célt szolgálja többek között a programok közötti forrásátcsoportosítás, a pályázati rendszer egyszerűsítése és gyorsítása, a megemelt előleg folyósítása.

A Pólus Program az Új Magyarország Fejlesztési Terv legfontosabb, operatív programokon átívelő gazdaságfejlesztési programja. A program részben a pólus városok széles értelemben vett üzleti környezetének, részben az üzleti alapon szerveződő klaszterek fejlesztése révén kívánja elérni a kitűzött célokat. Ezekkel az eszközökkel Magyarország képes lehet a világgazdasági válság negatív hatásait részben csökkenteni, több tízezer munkahelyet megmenteni és további reformokkal együtt az ország hosszú távú fejlődését megalapozni.

Ismert tény, hogy kevés a valós, piaci alapú és sikeres együttműködés, továbbá a gazdasági szervezetek hálózatokba szerveződése sem jelentős, így nem növekszik versenyképességük sem. Pedig ma már nem elkülönült vállalatok, hanem a klaszterek az új munkamegosztás alapegységei.

A Pólus Program keretében olyan alulról építkező, önszerveződő vállalati csoportok oktatási és K+F intézmények részesülhetnek támogatásban, amelyek együttműködésük során kiaknázzák a tudásuk egyesítéséből fakadó előnyöket. Kiemelt céljaik az új, innovatív termékek piacra vitele, a klaszter tagok közötti bizalom elmélyítése közös beruházások támogatásával. A klaszterek számára kiírt pályázatok keretében többek között támogatható: a klaszter-menedzsment tevékenység (új tagok felkutatása, jó megoldások feltárása), projektgenerálás, közös K+F tevékenység megszervezése, adatbázisok létrehozása, információszolgáltatás, tanácsadás, marketing, képzések szervezése

A regionális operatív programok klaszterpályázatain összesen 169 pályázat felelt meg a formai ellenőrzés követelményeinek. A ROP-ok klaszterpályázataira ~6,2 milliárd Ft forrás áll rendelkezésre, a beadott pályázatok keretében a pályázók összesen      ~5,6 milliárd Ft-ot igényeltek. Döntések mostantól folyamatosan várhatóak.

Az első szerződő a Magyar Pellet Egyesület klasztere, amely 23,6 millió forint értékű támogatási szerződést írt ma alá. A projekt a szilárd biomasszára épülő környezetipar, azon belül is a pellet ágazat fejlesztését kívánja segíteni. A klasztertagok elvárása az új ágazat magyarországi népszerűsítése, az ágazaton belüli és nemzetközi kapcsolatok erősítése, a hazai gyártású pellet ismertségének megteremtése. Olyan megújuló energiaforrásról van szó, amely jellemzően energiaültetvényekből és faipari hulladékok (fűrészüzemi maradványok, szíjács, fűrészpor) újrahasznosításával állít elő tüzeléssel történő energiahasznosításra alkalmas terméket, és így fosszilis energiahordozókat kiváltva hozzájárul a klímavédelemhez. A klasztert 22 tag alkotja, ezek zömében nyugat-dunántúli cégek.

A további klaszter együttműködéseknek köszönhetően tehát a magyar gazdaság fókusza a jelenleginél magasabb hozzáadott értékű tevékenységek irányába tolódik el, az egyes cégek hatékonyabban, sikeresebben, versenyképes módon tudnak majd működni.
Ugrás vissza Ugrás vissza...