Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tájékoztatás az inNOVA Portal rendszeren tervezett karbantartásáról

Az inNOVA Portál rendszeren tervezett karbantartás miatt 2019.10.21. 07:00-09:00 között az on-line űrlapkitöltés és benyújtás szolgáltatás nem elérhető.
Az ÁNYK űrlapok elérhetőségét a karbantartás ideje alatt is biztosítjuk.

MORZSÁK

TARTALOM:Határon átnyúló együttműködés fejlesztése a magyar-ukrán határtérségben

Cikk:

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
2009. március. 11.


Az Európai Gazdasági Térség (EGT) és Norvég Finanszírozási Mechanizmus támogatásával közel 550 millió forint értékben 29 projekt támogatásával megkezdődhetnek a magyar-ukrán határon átnyúló együttműködési fejlesztések. Az együttműködésről szóló szerződéseket – egy konferencia keretében - ma írták alá.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség megbízásából a támogatásközvetítő VÁTI Kht. által 2008-ban kiírt pályázati felhívás értelmében a projektek Szabolcs-Szatmár-Bereg és Kárpátalja megyében valósulhatnak meg, és kizárólag a közcélt szolgáló, non-profit tevékenységre irányulhatnak. A projektgazdák helyi önkormányzatok, kistérségi társulások, oktatási intézmények és alapítványok, továbbá olyan országos szervezetek, amelyek Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében képviselettel/fiókszervezettel rendelkeznek.
Az elnyert támogatás összege projektenként változó, 3 millió és 27,5 millió forint között mozog.

A határon átnyúló fejlesztések keretében négy fejlesztési főirányvonal került meghatározásra, a fenntartható gazdasági fejlődés, a humán-erőforrás fejlesztés, azon belül az oktatási, kulturális és innovációs együttműködések, a környezet- és természetvédelem, valamint a helyi infrastruktúrafejlesztés.

A 29 projekt megvalósulásának hatására a magyar-ukrán határ mentén fejlődésnek indulhatnak a turisztikai és szabadidős tevékenységek, oktatási csereprogramok jönnek létre, környezetvédelmi és gazdaságfejlesztési projektek, új határmenti üzleti lehetőségek kerülnek feltárásra. Mindezek mellett közös kulturális és sport rendezvények valósulnak meg, létrejön az együttműködés a határtérség természeti erőforrásainak védelmére és a környezettudatosság növelésére, de nem beruházási jellegű fejlesztések is megvalósulnak, mint például közút- és hídfejlesztési tervek, megvalósíthatósági tanulmányok elkészítése.

Az EGT Finanszírozási Mechanizmus a 2004. május 1-jén hatályba lépett európai uniós szerződés alapján jött létre, amely szerint a nem EU-tag országok, Norvégia, Liechtenstein és Izland díjat fizet a belső piaci részvételért. A hozzájárulásból fejlesztési forrást képeztek, de Norvégia külön is létrehozta a Norvég Finanszírozási Mechanizmus keretét. Magyarország a két program által fejlesztéseihez 2005 és 2009 között összesen közel 3,5 milliárd forint támogatásban részesült.

Ugrás vissza Ugrás vissza...