Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tájékoztatás az inNOVA Portal rendszeren tervezett karbantartásáról

Az inNOVA Portál rendszeren tervezett karbantartás miatt 2019.10.21. 07:00-09:00 között az on-line űrlapkitöltés és benyújtás szolgáltatás nem elérhető.
Az ÁNYK űrlapok elérhetőségét a karbantartás ideje alatt is biztosítjuk.

MORZSÁK

TARTALOM:Uniós milliárdok kerékpárút-építésre

Cikk:

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
2009. április 09.

Újabb 300 kilométer kerékpárút épülhet a most meghirdetett pályázatokból

Országszerte mintegy 300 kilométer új kerékpárút megépítését teszik lehetővé a következő időszakban az Új Magyarország Fejlesztési Terv regionális prog¬ramjainak keretében most megjelent pályázatok. A hét régióban ezúttal össze¬sen 11,7 milliárd forint európai uniós támogatásra pályázhatnak a kerékpárutat építeni szándékozó helyi önkormányzatok, önkormányzati társulások, valamint a központi költség¬vetési szervek és intézményeik.

Már a 2004–2006-os időszak Nemzeti Fejlesztési Tervében is kiemelt figyelem – és 2,42 milliárd forint európai uniós pályázati támogatás – jutott a kerékpárutak fejlesztésére. Ennek eredményeként az ország 11 pontján összesen 80 kilométernyi új bicikliútnak örülhettek a kerékpárosok. A sikeres uniós pályázatoknak köszönhetően ma már körbe¬kerekezhetjük a Tisza-tavat, kerékpárutak hálózzák be a Felső-Tisza vidékét, és bicikliút épült Csongrád és Szentes között, a Tisza árvízvédelmi töltésén, valamint Szentendrén, a Duna árvízvédelmi töltésén is.

A 2007–2013-as időszakban, az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében csaknem 26 milliárd forintot költhetünk új kerékpárutakra országszerte. Ebből a hétéves keretből 2007-ben és 2008-ban összesen 10 milliárd forint EU-támogatás jutott 80 sikeres pályázatra, amelyek összesen mintegy 300 kilométerrel bővítik a hazai kerékpárút-hálózatot.

Ez a hálózat bővülhet most újabb 300 kilométerrel: az ehhez szükséges mintegy 11,7 milliárd forintos európai uniós pályázati keretre a napokban megjelentek a regionális programok pályázatai. Ennek részeként pályázatot lehet benyújtani az állami és önkor¬mányzati utak településen belüli átvezető, valamint az önkormányzati, illetve a négy- és öt¬számjegyű utak külterületi szakaszaihoz kapcsolódó kerékpárutak építésére, fejleszté¬sére, a kerékpáros közlekedéshez szükséges forgalombiztonsági berendezések, közleke¬dési táblák beszerzésére, továbbá kerékpártárolók kialakítására is. A helyi önkormány¬zatok és társulásaik, valamint a központi költségvetési szervek és intézményeik által el¬nyerhető támogatás összege az egyes régiók kiírásától függően 30-300 millió Ft között változhat.

Ugrás vissza Ugrás vissza...