Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A SZÜF portálon a csak Cégkapuról küldhető űrlapok beküldésében fennakadások tapasztalhatók.

A hiba elhárítását a szolgáltatás üzemeltetői megkezdték.

Szíves türelmét és megértését köszönjük.

NISZ Zrt.

 

MORZSÁK

TARTALOM:Újabb nagyprojekt, a győri nagytérség hulladékgazdálkodási fejlesztése kapott Brüsszeli igent

Cikk:

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
2009. november 17.

 
A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség megkapta az Európai Bizottság jóváhagyását a „Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás működési területén települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszer kialakítása” nagyprojektre. A mostani döntéssel immár 13 nagyprojekt kapott brüsszeli igent, ezeken felül további 13 nagyprojekt van túl a kormánydöntésen, amelyek közül 11 már Brüsszelben várja a támogató döntést.

A hazai fejlesztéspolitika sikere, hogy az Európai Unió tagországai közül Magyarország nyújtotta be az összes tagállam közül – Lengyelország után – a legtöbb nagyprojektet, az összes tervezett nagyprojekt arányát tekintve azonban Magyarország az első. A beruházások azért is kiemelt jelentőségűek, mert a magas színvonalon előkészített nagyberuházások jelentenek választ azokra a kihívásokra, amelyekkel a nemzetközi pénzügyi- és gazdasági válság miatt szembesül az építőipar, a hazai munkaerőpiac.

A Brüsszel által elfogadott projekt a Közép- és Nyugat-Dunántúli régióban egy integrált hulladékgazdálkodási rendszer létrehozását és az anyagában újrahasznosítható és a biológiailag lebomló hulladékok szelektív gyűjtési rendszereinek bevezetését tűzte ki célul.

A 9,5 milliárd forint összköltségvetésű, 6,5 milliárd forintos uniós támogatással megvalósuló nagyprojekt Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megye 112 településén, összesen 260 ezer lakos életminőségét fogja javítani, a kezelésre kerülő, átlagos települési szilárd hulladékmennyiség 130 000 tonna éveként.

A projekt konkrét célja a hulladék keletkezésének megelőzése és szelektív hulladékgyűjtési rendszerek bevezetése az újrahasznosítható, és a biológiailag lebomló hulladékok esetén. A vegyesen gyűjtött hulladékból az éghetőek kiválogatása által a lerakásra kerülő hulladék mennyisége csökkeni fog. Mindezeken túl a biológiailag lebomló hulladékok különválasztásának köszönhetően a levegőszennyezés is mérséklődni fog, csökkennek az egészségügyi kockázatok, valamint a hulladék lerakására használt terület mérete is kisebb lesz.

A beruházás keretében többek között egy hulladéklerakó, egy mechanikai-biológiai kezelőmű, egy válogatómű és egy komposztáló valósul meg.

A nagyprojekt eredményeinek köszönhetően a Közép- és Nyugat-dunántúli régióban megvalósulhat a modern hulladékgazdálkodás biztosítása a nemzeti, és Európai Uniós jogszabályoknak megfelelően.

Ugrás vissza Ugrás vissza...