Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Előkészítés alatt az M2-es autóút építése

Létrehozva: 2010. október 21.
Módosítás: 2010. október 21.
Forrás: Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő ZRt.

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő ZRt.
2010. október 21.

A tervek szerint halad az M2-es autóút kiépítésének előkészítése. A korábban 2/A útként ismert közutat 2013-ra építhetik ki kétszer két sávos gyorsforgalmi úttá Budapest és Vác között. A projekt előkészítésére 6 milliárd forintot irányoztak elő, ennek 15 százaléka hazai forrás, a többit az Európai Unió strukturális alapja állja.

A Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő (NIF) Zrt. folytatja az 1997 és 1999 között Budapesttől Vácig megépült 2/A főút kétszer két sávos gyorsforgalmi úttá történő bővítésének előkészítését. A jelenleg részben kétszer két, részben kétszer egy sávos, különszintű csomópontokkal rendelkező M2 út E77 jelzéssel része az európai úthálózatnak, a távlati tervek szerint az országhatárig megépülő M2 gyorsforgalmi út pedig a TEM (Trans European Motorway) hálózatnak is részét képezi majd.

Az M2 autóút Budapest és Vác között 19,25 kilométer hosszon épülhet meg, 100 km/óra tervezési sebességgel, burkolt leállósávokkal, két új csomóponttal. Az érintett önkormányzatok kezdeményezésére a 2. számú főút és az M2 autóút közötti kapcsolat biztosítása érdekében két összekötő utat terveznek, Sződligetnél és Dunakeszinél. A fejlesztés részeként 3,3 kilométeren új nyomvonalon épülhet meg a sződligeti összekötő út, valamint 4,22 kilométeren a Dunakeszi és Göd belterületét tehermentesítő dunakeszi bekötőút.

„Folyik a gyorsforgalmi úttá történő bővítés előkészítése – tájékoztatott Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs vezetője. – A projekt rendelkezik a szükséges környezetvédelmi és építési engedéllyel, a területszerzés folyamatban van, megelőző régészeti feltárás egy lelőhelyen szükséges. A kiviteli és tenderterv elkészítésére elindítottuk a közbeszerzési eljárást.”

„A kivitelező kiválasztására a közbeszerzési eljárás kiírása 2011 első félévére várható – jelezte a szakember. – Ideális esetben a kivitelező kiválasztása 2011 végén megtörténhet, az építési munkák pedig 2013 végére fejeződhetnek be, vagyis ekkora vehetik birtokba a közlekedők a kétszer két sávos M2 autóutat.”

A fejlesztés a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) „térségi elérhetőség javítása” akciótervének égisze alatt valósulhat meg. Az előkészítésre 6 milliárd forint áll rendelkezésre, A kivitelezési költségek egy részét  az EU Kohéziós Alapjából kívánjuk megvalósítani, az ehhez szükséges pályázati dokumentáció előkészítése, a költség-haszon elemzés és az elbíráláshoz szükséges egyéb dokumentációk összeállítása folyamatban van. A pályázat beadása az Európai Bizottsághoz ez év végéig megtörténik.
 

Ugrás vissza Ugrás vissza...