Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Üdvözölték a mobilszolgáltatók az NMHH frekvenciahasználatról szóló rendeletét

Létrehozva: 2011. április 11.
Módosítás: 2011. április 11.
Forrás: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

NMHH Kommunikációs igazgatóság
2011. április 11.


A Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke, hírközlési elnökhelyettese és a három hazai mobilszolgáltató vezetője mutatta be hétfőn közös budapesti sajtótájékoztatón az NMHH elnökének első rendeletét a frekvenciadíj-szabályozásról.  A szolgáltatók egyhangúlag üdvözölték a rendelet megszületését és hangsúlyozták: az új szabályozás ösztönzi a jövőbeni fejlesztéseket és a felhasználóknak is kedvez.

Szalai Annamária, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöke bevezetőjében emlékeztetett, hogy az április 1-tõl hatályos rendelet az első olyan normaszöveg, amelyet az NMHH a jogszabályi felhatalmazás alapján saját hatáskörben alkothatott meg. Hozzátette: a korábbi díjrendszer nem ösztönözte fejlesztésekre a mobilcégeket olyan területeken, ahol alacsony a forgalom. Az új sávos rendszer, a kiszámítható díjszabásnak köszönhetően azonban beruházásösztönző lehet különösen azért, mert egyes új fejlesztések után 4 évig 50 százalékos díjkedvezményt kaphatnak a szolgáltatók. Ráadásul a szolgáltatók eddig bázisállomásonként fizettek díjat, az új struktúrában viszont a megszerzett frekvenciáknak megfelelően kell fizetni, ez pedig ösztönzi a több bázisállomás létesítését, amely jelentős szolgáltatásjavulást eredményez – mondta Szalai Annamária.
 
Mátrai Gábor, az NMHH hírközlési elnökhelyettese elmondta: a mostani rendelet az első lépés a frekvenciagazdálkodás megújuló rendszerében. Hozzátette: fontos, hogy leltárt kell készíteni a frekvenciakészletről, és ki kell alakítani a hatékony spektrumgazdálkodás feltételeit, meg kell teremteni a sávkészletek ésszerű, a technológiai fejlődéshez, valamint a fogyasztói igényekhez alkalmazkodó hasznosításának feltételeit. A mostani elképzelések szerint elsőként egy olyan sávkészlet kerülne hasznosításra, értékesítésre, amely a 900 megahertzes sávban biztosítana egy újabb 11 megahertzes plusz kapacitást. Ennek kapcsán a hatóságnak fontos feladatai lesznek, azonban mindezt meg kell előznie a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium döntésének, amely véglegesíti az értékesítéssel kapcsolatos keretrendszert.

Az eseményen megjelent mobilcégek vezetői mindannyian üdvözölték a rendelet megalkotását.

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója szerint az új rendelet beruházásösztönző, amelynek köszönhetően a mostani 75 százalékos mobilinternet-lefedettség 100 százalékosra növelhető.

Christopher Laska, a Telenor Magyarország vezérigazgatója elmondta: az új díjképzés "magabiztossá" teheti a tulajdonosokat, mert biztosítékként szolgál a jövőre nézve. Az internet Magyarországon mindenütt elérhető lesz, és ez 2020-ra 40 ezer új munkahelyet teremt – tette hozzá.

A Vodafone Magyarország vezérigazgató-helyettese is arról beszélt, hogy már várták a rendelet megszületését. Komoly akadályt bontott el a fejlesztések útjából, mivel lehetővé teszi, hogy olyan helyekre is elvigyék a mobil szélessávot, ahol eddig nem volt – tette hozzá Marchhart Pál.
 

Ugrás vissza Ugrás vissza...
median