Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Hiller István: „A felsőoktatás korszerűsítése – igen, privatizáció – nem”

Cikk:


Oktatási és Kulturális Minisztérium
Sajtóiroda
Budapest, 2008. november 05.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter a felsőoktatás, a felsőoktatási vagyongazdálkodás korszerűsítését, egyszerűsítését támogatja. De elutasítja azt, ami a feltételezett privatizáció útját elősegíti. Ezt a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátó-ipari és Idegenforgalmi Karán rendezett „Gasztro-reneszánsz - művelődés és gasztronómia a reneszánszban" című konferencián jelentette ki.

Hiller István beszédében emlékeztetett arra, hogy az elmúlt másfél évtized alapvető, döntően mennyiségi változásokat hozott a felsőoktatásban: a hallgatói létszám megnégyszereződött. Ugyanakkor szerinte a mennyiségi változások nem mehetnek a minőség, a kvalitás kárára: „Önmagában a diploma nem ér semmit, a mögötte lévő valós tudást értékelik a világban, az Európai Unióban. A megszerzett tartalom hozza a nyereséget. A jelen a minőségről, kvalitásról szól."

Ennek kereteit, lehetőségeit az államnak kell biztosítania. A transz-atlanti világ minden szegletében megváltozott az állam szerepe. „Ez a megváltozott, korszerű, modern szerep új feladatokat is jelent. Az az erős állam, amely hatékony, szolgáltató, világosan felméri az igényeket, és a feladatokat magas színvonalon képes végrehajtani" - hangsúlyozta a szakminiszter, s hozzátette: az oktatáspolitikának a megfelelő keret, a lehetőség, a co-finanszírozás kialakítása a feladata, és a tárca partnerséget kínál a felsőoktatási intézmények vezetőinek.

Hiller István kitért arra is: az elmúlt években korszerűsítették a felsőoktatás szerkezetét, finanszírozását, infrastruktúráját, valamint a minőségbiztosítást. 125 milliárd forintot fordítottak infrastruktúra-fejlesztésre: „Ez a lépés az értéket és a minőséget szolgálja. A felsőoktatási infrastruktúrába fektetni előny, érdem" - hangsúlyozta a miniszter.

Ugrás vissza Ugrás vissza...