Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A PSZÁF visszavonta a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet engedélyét

Cikk:

A PSZÁF 2012. június 1-jén kelt határozatában visszavonta a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet tevékenységi engedélyét és elrendelte az intézmény végelszámolását.

A hatósági intézkedésre azért került sor, mert a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) vizsgálatai megállapították: a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet elveszítette tőkéjét, sőt szavatoló tőkéje negatívvá vált. Ez nem teszi lehetővé a biztonságos működést a takarékszövetkezet ügyfelei és partnerei számára, és súlyosan sérti a hitelintézeti törvény előírásait is.

A tőkehelyzet helyreállítására sem a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet további belső tőkeképződése, sem külső tulajdonosi vagy intézményvédelmi alap révén történő tőkeemelés révén nincs reális lehetőség, vagyis a takarékszövetkezet helyzete nem rendezhető rövid vagy hosszú távon. Az intézmény ráadásul több hónapja kifeszített likviditási helyzetben van, azaz fennállt a veszélye annak, hogy már rövid időn belül sem képes eleget tenni fizetési kötelezettségeinek.

A PSZÁF az elmúlt másfél évben több alkalommal a helyszínen vizsgálta a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezetet, illetve rendkívüli adatok és tájékoztatók folyamatos bekérésével kapott információt az intézmény helyzetéről. A pénzügyi problémák erősödésekor a PSZÁF azonnal intézkedéseket írt elő az intézménynek, s amíg esély volt rá, lehetőséget adott számára a tőkehelyzet rendezésére. A további tőkeromlás miatt azonban csak az engedély visszavonása maradt egyetlen megfelelő eszközként a helyzet rendezésére.

A Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet mintegy 17 ezer betétessel rendelkezik, mérlegfőösszeg szerint piaci részesedése ugyanakkor a hitelintézeti szektorban nem éri el a két ezreléket sem.

Ugrás vissza Ugrás vissza...