Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A vidék reneszánsza 2008 – hétvégi programajánló

Cikk:


Oktatási és Kulturális Minisztérium
Reneszánsz Programiroda
Budapest, 2008. július 11.

Izgalmas és színes program-kavalkáddal várja ezen a hétvégén is a Reneszánsz Év a kikapcsolódásra és művelődésre vágyókat az ország számos pontján. Az ozorai reneszánsz hétvégék alkalmával minden szombaton izgalmas felfedezőútra invitálják a Pipó várkastélyba látogatókat, ahol megismerkedhetnek egy igazi reneszánsz lovagvár mindenapjaival és ünnepeivel. Lesznek lovagi fegyverzetet és harcmodort bemutató lovagi tornák, valamint kulturális események, versek, táncok és színdarabok, és nem utolsó sorban gasztronómiai ínyencségek is. A gyönyörű reneszánsz kastély felfedezésére a nyári időszak különösen alkalmas, hiszen a Balaton közelében, festői környezetben fekvő ozorai vár a tó partján nyaralóknak is remek hétvégi kikapcsolódásnak ígérkezik. A kor hangulatát idéző programok mellett július 12-én „A Tánc reneszánsza" hétvégéjén reneszánsz táncbemutatóval, és az ExperiDance társulat 1001 év című világsikerű táncjátékával várják az idelátogatókat.

2008 júliusában 6. alkalommal adnak otthont Székesfehérvár barokk templomai a Harmonia Albensis komolyzenei koncertsorozatnak. A látogatók körében nagy népszerűségnek örvend a Zenei nyár, mely számos neves művész és zenekar közreműködésével a zene gyöngyszemeit hozza el a templomok barokk falai közé. A zene rajongói olyan nagy művészek és együttesek koncertjeit élvezhetik július 7-től hétfő esténkét, mint a Tomkins énekegyüttes, a Budapesti Bach együttes, Szamosi Szabolcs orgonaművész, vagy a Debreceni Kodály Kórus. A 2008-as Zenei nyár kiemelt előadója Miklósa Erika operaénekesnő, aki július 28-án áriaestjével kápráztatja el a nagyérdeműt.

2008. július 11-13. között immár 24. alkalommal rendezik meg a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékokat, amely Közép-Európa legnagyobb hagyományőrző lovagi tornája.

A rendezvény nyitónapján színpompás királyi menet vonul végig Visegrád Fő utcáján, amelyet több száz vitéz, apród, a legkülönfélébb mesterek, vásári komédiások, utcai árusok és a nagyszámú vendégsereg követ. A középkori vásár vidám forgatagában gólyalábasok, csepűrágók, zenészek folyamatos bemutatóival szórakoztatják a vásárosok között sétáló vendégeket.

Az árusok mögötti téren fegyverforgatók fortélyait, mesterségek féltve őrzött titkait lehet ellesni-kipróbálni, előadásokat megcsodálni, játszótereket felkeresni. A lovagi tornán több száz lovag küzd meg Csehországból, Bajorországból, Itáliából, Lengyelországból, Felvidékről egymással és a magyar király Szent György lovagjaival, a Lovagi hétpróbán pedig híres magyar sportolók és laikus társaik mérik össze tudásukat értékes nyereményekért.

A reneszánsz kocsija -A kocsi reneszánsza című rendezvénynek már a neve is sejteti, hogy izgalmas és egyedülálló programról van szó. Talán nem sokan tudják, hogy a kocsi, vagyis eredetileg a gyorsszekér igazi hungarikum, ugyanis Mátyás király uralkodása idején vált közismertté és kezdett elterjedni Európa szerte ez a mára mindennapivá vált jármű.

A július 12-én rendezendő országos szakmai konferencián a szakértők kívül-belül megvizsgálják a kocsinak, mint műtárgynak az eredetét, és mint műszaki hungarikumnak a jellemzőit a kezdetektől a reneszánsz időkig. A konferencia védnökei Dr. Király Júlia, az MNB alelnöke, és Dr. Kovács Miklós, az Önkormányzati Minisztérium turisztikai szakállamtitkára. Kocs Községben ezen a hétvégén azonban nem csak a tudományé a főszerep, idén immár 10. alkalommal rendezik meg a jubileumi kocsitoló versenyt, ahol színes program-kavalkád, többek között főzőverseny Buday Péter mesterszakáccsal, kirakodó és kézműves vásár, táncbemutatók, koncertek, gyermekfoglalkozások, és régi étkek kóstolója várja, nem csak a kocsival érkezőket.

További információk: www.reneszanszev2008.hu

Ugrás vissza Ugrás vissza...