Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Indulhatnak a magyar-szlovák határon átnyúló fejlesztések

Cikk:

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
Budapest, 2008. október 16.

A magyar-szlovák határmenti régiók és közösségek társadalmi és gazdasági kapcsolatainak erősítésére, valamint a határon átnyúló együttműködés fejlesztésére több mint 195 millió euró áll rendelkezésre a két ország pályázóinak számára 2007-2013 között.

A Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében az NFÜ és a szlovák Építésügyi és Régiófejlesztési Minisztérium által most meghirdetett első pályázat több mint 63 millió euró ERFA támogatást tesz elérhetővé 7 magyarországi megye és Budapest, valamint az öt szomszédos határon túli kerület szervezetei számára.

A 2007-2013-as program keretében olyan közös magyar-szlovák partnerségben megvalósuló projektek kaphatnak támogatást, amelyeknek bizonyíthatóan van határon átnyúló hatása.  A pályázatok sikerességéhez a következő négy feltételből legalább kettőnek teljesülnie kell: közös menedzsment, közös tervezés, közös finanszírozás, közös végrehajtás. A minél szorosabb és átfogóbb együttműködés tehát alapvető elvárás a pályázóktól. Ez a szempont a működési rendszerben is érvényesül: a projektpartnerek maguk közül „Vezető Partnert" választanak, aki kapcsolattartóként jár el a közös szakmai titkárság irányában, és aki felel a projekt végrehajtásáért.

A program pályázati felhívásával több mint 63 millió euró támogatás válik elérhetővé az Európai Regionális Fejlesztési Alap, a magyar és a szlovák költségvetés társfinanszírozása révén. A pályázaton magyar oldalról Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megye, valamint Budapest köz- és magánjog hatálya alá tartozó non-profit szervezetei vehetnek részt önrész biztosításával, a szlovák Pozsony, Nagyszombat, Nyitra, Besztercebánya é sKassa kerületek partnereikkel közösen. A Programot 85%-ban Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) finanszírozza, amelyet a Programban résztvevő két tagállam állami társfinanszírozással egészít ki.

A 2008. december 15.-én (egyfordulós pályázatok) és december 17-én (kétfordulós eljárás esetén) lezáruló pályázattal elsősorban a fenntartható gazdasági fejlődés, a turizmus, a humánerőforrás-fejlesztés, oktatás, kulturális és innovációs együttműködések, a környezetvédelem valamint az infrastruktúrafejlesztés terén megvalósuló együttműködések támogatására nyílik lehetőség.

A pályázatokat egyfordulós nyílt, vagy kétfordulós eljárásrend keretében, bizonyos esetekben a két eljárásrend párhuzamos alkalmazásával a program Közös Szakmai Titkárságához kell benyújtani.

A pályázattal kapcsolatban további információt a program hivatalos honlapján a www.husk-cbc.eu - n www.nfu.hu és a www.vati.hu honlapokon találhatnak.

Ugrás vissza Ugrás vissza...