Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A hasznosítatlan állami földekre megbízási szerződéseket köt az NFA

Cikk:

Vidékfejlesztési Minisztérium
Sajtóiroda
2011. március 21.


A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) megbízási szerződéseket köt a gazdálkodókkal a hasznosítatlan állami földek megművelésére legfeljebb egy gazdasági évre. A korábbi földalapkezelő vagyonnyilvántartásának átvétele után kiderült, hogy az előző kormány elhibázott birtokpolitikája miatt jelenleg több százezer hektárnyi állami tulajdonú terület hever parlagon.

A Nemzeti Együttműködés Kormánya az egyik legfontosabb feladatának tekinti, hogy az ország átláthatatlan birtokviszonyai megszűnjenek, ezért átfogó és valós birtokrendezést hajt végre.

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet /NFA/ megkezdte az ingatlanok jogi állapotrendezését és auditálását, amely várhatóan idén augusztus 31-re fejeződik be. Ezután valósulhat meg megnyugtatóan a területek pályáztatással történő rövid- és középtávú hasznosítása.

A rendezetlen helyzetben azonban az államnak, illetve az NFA szervezetének addig is gondoskodnia kell a több százezer hektárnyi hasznosítatlan területről, hiszen a művelés hiánya miatt az országot jelentős kár éri /gyomorirtás, parlagfű irtás, elmaradt haszonbérleti díjak/. A kormány birtokpolitikai irányelveinek megfelelően az NFA lehetőséget teremt elsősorban a családi gazdálkodóknak, a kis- és közepes agrárvállalkozóknak, illetve az Agrár Környezetgazdálkodási Programban (AKG) résztvevőknek, hogy állami földeket műveljenek megbízási szerződés keretében a területek nyilvános pályázati hasznosításáig, de legfeljebb egy évig. Ezzel a lépéssel a kormány gyarapítja a mezőgazdasági munkahelyek számát és megkezdi az állami földek hasznosításának reformját.

A megbízási szerződések nem helyettesítik a haszonbérletet és nem biztosítanak előjogot a földhasználónak a későbbi pályáztatásnál.

Az érdeklődők a megbízási szerződésekről az NFA központjában, vagy megyei területi irodáiban kaphatnak tájékoztatást.

Az NFA várja azoknak a gazdálkodóknak a jelentkezését is, akik környezetükben állami tulajdonú, hasznosítatlan földterületeket ismernek és azokat időlegesen, 2011-ben megművelnék.

Ugrás vissza Ugrás vissza...
median