Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A kolontári gazdák megkaphatják a támogatásokat

Cikk:

Az Európai Unió hozzájárult, hogy a magyar állam kárenyhítést fizessen a kolontári gazdálkodóknak. Az engedély mától hatályos, így azonnal megkezdődhetnek a szerződéskötések. Összesen 68 mezőgazdasági vállalkozó nyújtott be kárigényt a megsemmisült terményekre, illetve állatállományra.

A kárenyhítés azoknak a mezőgazdasági termelőknek- és feldolgozóknak jár, akik anyagi kárt szenvedtek a vörösiszap-katasztrófában, és ezt a szakértői vélemények is alátámasztják.

A kárfelmérések után megállapították, hogy közel 1,4 milliárd forintos kár érte a helyi gazdálkodókat és termelőket. A VM a katasztrófa után 350 millió forint azonnali  gyorssegélyt adott a károsultaknak. A fennmaradó rész kifizetéséhez járul hozzá most az Európai Unió. A kifizetés agrártámogatásnak minősülnek, ezért kell hozzá a brüsszeli  beleegyezés.

A MAL Zrt. Ajka melletti egyik tározójának a gátja 2010. október 4-én szakadt át, és több mint  1.8 millió köbméternyi vörösiszap ömlött rá a térségre. Az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. A gátszakadást követően mintegy 300 hektár termőterületről kellett összegyűjteni a szennyezést, a kármentesítés 800 hektárt érintett.

Ugrás vissza Ugrás vissza...