Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Uniós támogatással újulhat meg Zalaegerszeg történelmi városközpontja

Cikk:

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
2009. november 13.


Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Nyugat-dunántúli Operatív Programjának keretében Zalaegerszeg Megyei Jogú Város 900 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az történelmi belváros rehabilitációs programjára. A mai napon ünnepélyes keretek között aláírásra került a projekt támogatási szerződése.

A több mint másfél milliárd forintos összköltségű rehabilitációs program alapcélkitűzése, hogy Zalaegerszeg egykori, majd a közlekedési utakkal átvágott városközpontjának egysége visszaálljon és így a Kazinczy Ferenc tér városi főtérré alakuljon át.

A forgalomcsillapítás megteremtése után kezdődhetnek az igazán látványos beruházások, mint a gépkocsiforgalomtól részben vagy teljesen "felszabadított" terek minőségi átépítése, egy jól ütemezett és organizált folyamatban.

A Piac tér megújul, fix és mobil árusító helyeivel, burkolatával, pontszerű növényzetével, közvilágításával, bútorzatával, várfalat és várárkot idéző szökőkút és lépcső rendszerével, egyéb kisplasztikáival, terasszal és átjáróba "bujtatott" színpaddal kellemes hangulatú városi tér lesz. A Piac tér alatt mélygarázs épül. A "Csipke-passzázs" alapgondolata a Csipkeház épületbelső megújítása, a kerengők befedése, hangulatos belső terek létrehozása, a kerengőre nyíló megújult, illetve újonnan kialakítandó üzletekkel. Mellette megszépül a Kossuth Lajos utca, városközponthoz méltó burkolatot kap, utcaburkolatokkal.

Ugrás vissza Ugrás vissza...